tisdag, september 28, 2021

(s) sopar antisemitismen inom partiet under mattan

 

 Johan Westerholm på Ledarsidorna vågar än en gång tala klartext om den antisemitism som jäser och puttrar inom de svenska social-demokraterna. Någon ambition att göra upp med sitt skamliga förflutna på samma sätt som brittiska Labour tvingats till tycks definitivt inte finnas i Sverige...

Läs hela hans artikel nedan:

Det brittiska Labour antog under sin årliga konferens ett skarpt regelverk mot antisemitism inom partiet. Detta efter omfattande kritik med följande rättsliga processer. Med detta hoppas partiledningen att dörren till antisemitiska vanföreställningar för evigt är stängd. Men inom dess svenska systerparti Socialdemokraterna fortsätter partiledningen att sopa den partiknutna antisemitismen under mattan.

Brittiska Labour antog under den årliga konferensen i Brighton ett nytt internt regelverk mot antisemitism rapporterar bland annat Jerusalem Post. Regelverket följer de rekommendationer till partiet som Equality and Human Rights Commission, den brittiska regeringens organisation mot rasism gav Labour 2020 där den lade fast den tidigare partiledaren Jeremy Corbyns ansvar för antisemitismens etablering i partiet.

Kommissionens rekommendationer blev resultatet efter den rapport från 2020 som konstaterade Corbyns ansvar för “olagliga trakasserier och diskriminering” av judar”.

Corbyn förespråkade under sin tid som ordförande en övergripande bojkott av Israel, lade kransar vid monument för palestinska terrorister och kallade tidigare de militanta grupperna Hamas och Hizbollah för hans “vänner”. 2014, ett år innan Corbyn valdes till ordförande för Labour, menade han att Hamas, av Israel och USA märkt en terroristorganisation, ägnade sig åt rättvisa och fred.

Relaterat: Labour hålls juridiskt ansvarigt för antisemitismen inom partiet

Jeremy Corbyns efterträdare, Keir Starmer, menade att  man “stängde dörren i kväll för antisemitism i Labour.”

Under konferensen upprepade Starmer, som har försökt rehabilitera Labours rykte sedan  han valdes att ersätta Corbyn 2020, en ursäkt till judarna för spridningen av antisemitism i Labours led under de senaste åren. 

Ruth Smeeth, en av de judiska Labour-medlemmar som fick emotta antisemitiska dödshot 2019 menade till de som framfört eller legat bakom hoten att

“Ni misslyckades, vi är fortfarande här.”

Även om den svenska regeringens relationer med staten Israel nu ser ut att utvecklas i en mer positiv riktning finns inte något moment för en motsvarande utveckling inom den svenska socialdemokratin och arbetarrörelsen.

De svenska socialdemokraterna sopar antisemitismen under mattan

 Lisa Bjurwald, journalist och författare, och tidigare medarbetare för Expo, ledarskribent för Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter samt Aftonbladet menade i en krönika i socialdemokratiska Dagens Arena att det inte fanns någon grund för anklagelserna mot Jeremy Corbyn. Tvärtom menade Bjurwald att dessa bara var påstådda samt att antisemitismen var att hänföra till enskilda individer. Att Corbyn skulle ha något ansvar var orimligt enligt Bjurwald.

Relaterat: Dagens Arena normaliserar socialdemokratisk antisemitism

Något som den brittiska regeringen sedan kom att överbevisa Bjurwald om. Bjurwald har, såvitt känt, inte kommenterat de brittiska utredningarna och de fall som senare gick till både uteslutning ur Labour som till åklagare.

Och något sådant motsvarande regelverk som Labour nu infört finns inte heller inom den svenska socialdemokratin. Ett sådant regelverk hade med stor sannolik med kraft markerat inte bara mot Adrian Kaba, förbundsstyrelseledamot för Tro och Solidaritet, som 2013 menade att det dels förelåg en judeo-europeisk konspiration mot Mellanösterns muslimer samt att terrororganisationen IS var en planerad produkt av israeliska underrättelsetjänsten Mossad.

Relaterat: If it walks like a duck, talks like a duck….

Det brittiska arbetarpartiets regelverk hade sannolikt även kunnat användas för att ingripa eller kraftigt markera mot diakonen i Equmeniakyrkan Anna Ardin, även hon förbundsstyrelseledamot i Tro och Solidaritet i vars verkställande utskott hon sitter tillsammans med bland annat sidoorganisationens ordförande Sara Kukka-Salam och vice ordförande Jesper Eneroth. Ardin har på Twitter uttryckt sig på ett sådant sätt att hon med viss säkerhet ligger inom ramarna för det som av IHRA, International Holocaust Remembrance Alliance klassas som antisemitisk retorik.

Tweeten ansluter sig till samma retoriska modeller som Kaba tidigare begagnat sig av och som av SKMA, Svenska kommittén mot antisemitism, samt stiftelsen Expo bedömts vara uttalat antisemitiska.

Skärmavbild Twitter

Ardin raderade tweeten efter att hon fått sympatier från konton som kan kopplas till nationalistiska organisationer och försökte sedan med blandad framgång hävda att den endast var “klumpigt formulerad”.

Regelverket hade med ännu större sannolikhet gjort processen lika kort som tydlig mot SSU Malmö som vid flera tillfällen skanderat bland annat ”Krossa Sionismen” under Första Maj-firanden samt i förtid kunnat medge Malmös tidigare kommunalråd, Illmar Reepalu (S), en annan karriärväg än politik.

Brittiska Labour gör nu en gång för alla upp med de antisemitiska vanföreställningar som plågat partiet under Jeremy Corbyns ledarskap. 

Det svenska systerpartiet Socialdemokraterna har börjat en upptining av relationerna med Israel genom arbetet med Malmö-konferensen samt det förestående ordförandeskapet för IHRA.

Men detta är än så länge att anse som polityr så länge inte socialdemokraterna visar samma beslutsamhet som Labour att en gång för alla stänga dörren mot antisemitisk retorik, kultur och tankegods.