måndag, juli 26, 2021

Muslimska Brödraskapet störtas i Tunisien

 


Den s k "Arabiska Våren" 2011 var ju egentligen resultatet av president Obamas förvirrade idé att ingå en allians med Muslimska Brödraskapet. Hans mål var att de skulle ta makten i hela Mellanöstern. Och det lyckades nästan... Nu har många av Brödraskapets amerikanska vapendragare återkommit till maktpositioner under den senile president Biden. Ska bli intressant att se resultatet av det...

Mest uppmärksammat i väst blev Brödraskapets våldsamma maktövertagande i Egypten. Lyckligtvis störtades Morsi av det egyptiska folket redan efter två års islamistisk terror.

Men i Tunisien agerade Brödraskapet smidigare och har lyckats bita sig fast vid makten i tio år. MB-ledaren Rached Ghannouchi lät sig utses till den diskreta posten som parlamentets talman och har istället agerat genom marionetter i regeringen. Men nu tycks folket även här ha tröttnat på islamistisk terror. Idag brinner Brödraskapets partibyggnader över hela landet (se foto överst). Såväl presidenten som armén har ställt sig på folkets sida liksom i Egypten.

En av de få tunisiska politiker som hela tiden varnat för landets islamisering är oppositionsledaren 
Abir Moussi. Här angriper hon Ghannouchi i en parlamentsdebatt. "Priset" för det har bl a varit att hon misshandlats flera gånger av islamister inne i parlamentet... Se hennes massiva utskällning av talmannen.