torsdag, maj 02, 2019

Antisemitisk (s)-demonstration i Malmö
SSU "firade" första maj med antisemitiska talkörer
i islamismens och antisemitismens huvudstad MALMÖ.
Och vem gick först i tåget om inte Ilmar Reepalu....

För ovanlighetens skull uppmärksammat av SVT...
Dock inte förrän utmärkta Nyheter Idag slagit larm.

kraftiga fördömande av den socialdemokratiska
 antisemitismen.
***SVT:
SSU-demonstranter sjöng "krossa sionismen"

I ett videoklipp som visar SSU:s förstamajtåg i Malmö hörs demonstranter skandera ”krossa sionismen”. Ett problematisk uttryck menar Svante Weyler, ordförande för Svenska kommitten mot antisemitism.
– Idén att man vill utplåna staten Israel är en antisemitisk tanke.
Med röda flaggor och plakat med texter som ”lika lön oavsett kön” och ”free palestine” demonstrerade SSU i Malmö under första maj. I ett videoklipp som visar tåget när det passerar Folkets park hörs en grupp demonstranter sjunga ”leve Palestina – krossa sionismen”. Något den högerpopulistiska nyhetssajten Nyheter idag var först att rapportera om.
Svante Weyler reagerar kraftigt på uttrycket ”krossa sionismen” som han menar är rotat i antisemitism.
– Det är svårt att tänka att det betyder något annat än att man vill utplåna staten Israel. Och idén att man vill utplåna Israel är en antisemitisk tanke. Det finns en lång tradition av att dölja antisemitism bakom begreppet antisionism, säger han till SVT Nyheter.
Kan inte uttrycket tolkas som en mer generell kritik mot den politik Israels regering för?
– Nej, det kan inte jag göra i alla fall. Det finns många sätt att kritisera Israel på som inte handlar om att säga att sionismen ska upphöra. Sionismen är inget parti utan handlar om landets existens.

SSU: Del av vänsterrörelsesång

Amanda Borg är kommunikationschef på SSU. Hon säger till SVT att frågan är problematisk eftersom strofen kommer från en gammal vänsterrörelsesång som handlar om den israeliska ockupationen av Palestina.
– Den syftar till ockupationen och kritiken mot den – det finns absolut ingen antisemitism bakom, säger hon till SVT Nyheter.
Är det okej att uttrycka sig så i ert demonstrationståg?
– Det är en del av en större fråga som hela vänsterrörelsen behöver prata om och det behöver vi lite mer tid att diskutera.
Kan man inte bara besluta att sluta sjunga den frasen?
– Det är svårt att säga, det är en jättestor fråga. Att förbjuda en sång är ingenting vi har gjort tidigare. Kan man uttrycka en kritik mot Israels ockupation på ett annat sätt? Ja, förmodligen.

Ilmar Reepalu i tåget

I videoklippet syns Ilmar Reepalu, under många år kommunstyrelsens ordförande och Socialdemokraternas starke man i Malmö, gå längst fram i tåget. Reepalu har tidigare gjort uttalanden som kritiserats för att vara just antisemitiska.
– Jag hörde att de sjöng och jag tycker inte man ska uttrycka sig så, säger han.
Han säger att begreppet sionism tolkas olika av olika människor och att många associerar det med bosättarrörelsen och olagliga ockupationer av land i Palestina – men tillägger att det är en association man inte bör göra.
– Jag tror uppriktigt inte att de tänkte i antisemitiska termer, men det är fel uttryckt och det är fel att använda sådana uttryck, säger han.
Reagerade du mot dem som sjöng?
– Det låter sig inte göras på det sättet i ett demonstrationståg. Det skanderas många grova saker, även om att krossa kapitalismen och annat. Då ska man ha ett samtal om vad kapitalismen står för – att krossa kapitalismen är inte heller förenligt med socialdemokrati, säger han.
***

Om ni händelsevis glömt "varbölden Reepalus" 
tidigare antisemitiska äventyr i det olyckliga Malmö.