fredag, augusti 18, 2017

Kalifatdåd i Spanien med antisemitisk koppling


 
 
 
Och så kan Barcelona och Cambrils i Spanien fogas till
den långa listan av Kalifatstyrda terrordåd i Europa.
Vid två bildåd där människor mejats ned på Ramblan
i Barcelona respektive strandpromenaden i Cambrils
har hittills minst 13 människor dödats och över
100 skadats.

En av de gripna är en marockansk islamist som
driver en kraftigt antisemitisk kampanj på nätet.
Då terrorkörningen på Ramblan dessutom
inträffade utanför två kända kosher-
restauranter torde väl en antisemitisk
koppling inte vara utesluten...

Arutz Sheva skriver idag:
One of the key suspects tied to Thursday’s deadly terror rampage
in the streets of Barcelona launched a series of anti-Israel and
anti-Semitic tirades  on social media just days before the
murderous attack.

Oukabir did express anti-Israel and anti-Semitic views in the
days leading up to Thursday’s attack, accusing Jews of murdering
Arab children and engaging in a global conspiracy “to take over
the world”.

Driss Oukabir who rented the white Fiat van used to run down hapless
pedestrians  outside of a popular tourist hotspot in Barcelona, Spain
was arrested near the scene of the attack and is considered a
 prime suspect in the terror plot.

The attack occurred near two kosher restaurants in the La Rambla
outdoor mall in Barcelona: the Maccabi Restaurant, and Maoz Falafel.
 

 

Polisen har skjutit ihjäl flera attentatsmän efter ett misstänkt
terrordåd på strandpromenaden i Cambrils i Spanien. Attacken är kopplad till den i Barcelona, enligt lokala myndigheter.

Gärningsmännen körde på människor med en bil och var beväpnade med sprängämnen. Flera personer har skadats, varav två allvarligt.
Polisen larmade om en "pågående händelse" i den populära turistorten Cambrils vid halv två i natt och uppmanade via Twitter människor att stanna inne och inte röra sig utomhus.

Händelsen utreds som ett terrordåd, enligt polisen. Fem misstänkta terrorister dödades efter en skottväxling. En av gärningsmännen i Cambrils försökte knivhugga personer, enligt El País.
 
– De misstänkta terroristerna körde en Audi A3 och verkar ha kört ned flera personer innan de stoppades i en poliskontroll och skottlossning bröt ut, säger en talesperson för myndigheterna i Katalonien, enligt nyhetsbyrån AFP.
Gärningsmännen hade bombbälten, enligt polisen. Dessa har undersökts av bombtekniker och polisen har efter det genomfört "kontrollerade explosioner" i området.
 Händelsen i Cambrils inträffade åtta timmar efter det blodiga dådet i Barcelona, där minst 13 människor dödades. Minst sex personer har skadats i Cambrils, varav en polis. För två personer är läget allvarligt, enligt AP. Polisen uppges ha lindriga skador.

AFP har pratat med vittnen i Cambrils. Markel Artabe, 20 år, gick längs vattnet när han hörde något som han först trodde var fyrverkerier. 21-årige Joan Marc Serra Salinas hörde många skott.
– Jag sprang ned på stranden och satt stilla, säger han.
Lokala myndigheter uppger att gärningsmännen som sköts ihjäl i Cambrils har koppling till dådet i Barcelona, skriver AP.
– Attacken följer samma mönster. Det finns en koppling, säger Kataloniens inrikesminister Joaquin Forn till radiokanalen RAC1.

I dådet i Barcelona dödades minst 13 personer och omkring 100 skadades, varav 15 allvarligt, men antalet dödsoffer väntas stiga.

Under kvällen uppgav polisen på en pressträff att två misstänkta personer har gripits med kopplingar till dådet på Las Ramblas. En av de gripna kommer från den spanska enklaven Melilla i norra Marocko. Den andre är marockan. De har inget kriminellt förflutet, säger polisen.

Enligt polisen kan attacken på Las Ramblas ha koppling till en kraftig explosion i ett hus i Alcanar, drygt 20 mil sydväst om Barcelona, som inträffade under natten till torsdagen. En person dödades i explosionen och flera skadades.
Polisen misstänker att de i huset förberedde en bomb. En av de gripna männen greps i Alcanar, medan den andre greps i Ripoll i norra Katalonien, säger polisen på pressträffen.

OBS !