måndag, augusti 09, 2021

Jihadist mördar präst i Frankrike


I morse mördades den katolske prästen fader Olivier Maire i den lilla byn Saint-Laurent-sur-Sèvre (3.620 invånare) i Vendée, Frankrike.

Mordet skedde i det katolska gästhem som drivs av munkar i byn. Mördaren greps nästan omgående och visade sig vara en afrikansk jihadist Emmanuel Abayisenga, medborgare i Rwanda. Det är ett f d kristet land där jihadismen går fram med stormsteg. 

Mördaren har redan tidigare visat sig aggressiv och hatisk mot kristendomen. Sommaren 2020 försökte han bränna ned katedralen i Nantes. 

Franska regeringen beklagar det inträffade, men är just nu fullt sysselsatt med att tvinga på ett motvilligt folk obligatoriska Coronapass. Och det har naturligtvis högre prioritet än medborgarnas säkerhet. Inrikesministern har dock lovat besöka byn, vilket säkert känns betryggande för invånarna.

Mördaren levde och försörjdes tydligen på munkarnas gästhem, trots att han hatade dem och kristendomen. Någon förklaring till varför den kriminelle jihadisten och mordbrännaren befann sig på fri fot i den lilla byn har man ännu inte fått från myndigheterna...

Men det var inte första gången en jihadist mördar en präst i Frankrike.

 Läs mera om fader Olivier Maire