måndag, augusti 16, 2021

Bra analys av talibanernas seger


 I den här förvirrade tiden efter talibanernas seger fungerar medierna mest som ryktesmaskiner. Okunniga journalister försöker inbilla tittare och läsare att de nya makthavarna är något slags "nya talibaner" som det går att förhandla med och som inte längre bara är medeltida  monster som mördar kvinnor och barn...

Indiska WION har utmärkt sig genom kunniga och korrekta analyser av läget de senaste veckorna. Igår sände man 20 minuters intervju med den israeliske forskaren Meir Javadanfar. Se den och lär mycket om regionen.


Han avlivar effektivt västerländska politikers och mediers okunniga önsketänkande. Talibanerna är inte förändrade. Deras politik är liksom tidigare baserad på sharia och annan vidskepelse. Det som pågår nu är en genomgripande revolution liksom i Iran 1979, en revolution som i grunden förändrar hela samhället, vrider klockan tillbaka och kommer att kräva många människoliv. Vad västerländska politiker tycker om händelseutvecklingen spelar absolut ingen roll för talibanerna.