torsdag, oktober 13, 2016

Julia Caesar om vår tids häxprocesser


Julia Caesar om vår tids häxprocesser, mediedreven mot oliktänkande... 
 

 
 Under 1600-talet brände man häxor på bål. I dag bränns häxor på medias bål. Sverige har det största antalet mediedrev i Norden, och de har femdubblats i antal sedan 1980. Mediedrev har utvecklats till vår tids häxprocesser.
 
I dag hängs inte bara offentliga personer med höga positioner ut i media. Även privatpersoner utan resurser för skydd och säkerhet lämnas ut till mordhot och hatstormar. Invandringskritiker befinner sig i en särskild riskzon för att hängas ut, eftersom de avslöjar fakta som politiskt korrekta media förtiger eller ljuger om.
 
Både Expressen och Aftonbladet har anställt häxjakt på och skandaliserat invandringskritiker sedan deras identiteter röjts av det våldsbejakande hackernätverket Researchgruppen. Journalisternas officiella motiv bakom drev och uthängningar är oantastligt, åtminstone i deras egna ögon: att upprätthålla moralen i samhället.
 
Det inofficiella motivet är inte lika snyggt: att stigmatisera och tysta människor som ifrågasätter rådande normer och politisk konsensus. Att oskadliggöra människor som är obekväma för den politiska och mediala makten. Nästa poddreportage handlar om när Expo- och HBTQ-aktivisten Annika Hamrud röjde Julia Caesars identitet i Expressen och det mediedrevsom följde mot henne hösten 2015. Det kommer att publiceras kommande helg.