onsdag, juli 02, 2014

Jihadister hyllas i Almedalen

 
 
Almedalsveckan är en säregen tillställning.
Förutom partiledarnas tal pågår hundratals
seminarier och föredrag dagligen. Alltifrån
det briljanta till det bisarra.
Den för mig obekante bloggaren Stefan Olsson
hamnade på ett seminarium med en del Muslimska
Brödraskapet närstående personer och organisationer:
 
"Idag på förmiddagen i Visby besökte jag ett seminarium arrangerat av ABF och Fight Racism Now som handlade om islamofobi. Seminariet var en familjär tillställning där alla tyckte ungefär likadant, ända tills frågan om jihadister som åker från Sverige till Syrien kom upp.
 
En av talarna var Mehmet Kaplan från Miljöpartiet. En annan var integrationsminister Erik Ullenhag. Ullenhag hade inte möjlighet att delta i seminariet förrän efter ungefär halva tiden hade gått. Till en början höll han en mycket låg profil. Men sen sa han att det kunde vara på sin plats att kasta ut en brandfackla.
Islamofobi är ett äkta problem i samhället, förklarade han, men så är också hedersrelaterat våld och jihadister som åker från Järvafältet i Stockholm för att delta i inbördeskriget i Syrien.

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen Mehmet Kaplan tog då till orda och förklarade att detta inte var något att vara orolig över. Det var inte konstigare än att det fanns svenskar som deltog som frivilliga i finska vinterkriget.
 
Rashid Musa från Ibn Rushd Studieförbund instämde och förklarade att de som åker till Syrien inte alls är några galna självmordsbombare. Det åker dit för att de är engagerade och vill hjälpa till. Sen kanske kommer hem när de märker att detta inte var deras krig.
För detta försvarstal för jihadisterna fick Musa applåder av delar av seminariepubliken.
Att någon enstaka person försvarar jihadisterna som åker från Järvafältet ner till Syrien är inte att förvånas över. Det finns alltid någon som slätar över och ursäktar extremism. Att miljöpartiets gruppledare i riksdagen gör det är dock minst sagt anmärkningsvärt."
 
 
***
 

 
Och visst är det anmärkningsvärt när miljöpartiets gruppledare
jämför ett frihetskrig mot Sovjetimperialismen med Muslimska
Brödraskapets angreppskrig mot Syrien, jämför svenskar som hjälpte
ett brödrafolk försvara sin frihet med jihadister som vill terrorisera och
underkasta ännu ett folk...
Men ärligt talat tycker jag fortfarande att det var ännu mera
Tänk på det medan jihadisterna i sin senaste skepnad
korsfäster fler irakier...