lördag, september 10, 2022

Ukrainas stora genombrott

 


Dagens rapporter från Ukraina tycks riktigt positiva.

Röda Armén befinner sig på vild flykt från framförallt Charkivområdet  i nordost.

Flera nyckelpositioner både på Öst- och Sydfronterna har befriats senaste dygnet.

Ukrainas motoffensiv i nordost tycks ha tagit de ryska ockupanterna med överraskning. Stora områden har återtagits och enligt Reuters har de ryska soldaterna lämnat både vapen och ammunition efter sig under flykten.

Enligt oberoende bedömare har ukrainska förband brutit igenom flera frontavsnitt och tagit sig långt in på tidigare ryskockuperat område. Reuters utsända, en av få journalister på plats, rapporterar om hur ukrainsk polis nu patrullerar byar som flyende ryssar gett upp.

Under lördageftermiddagen stod det klart att de ryska trupper lämnat ockuperade Izium. Filmer på sociala medier visar ukrainska förband som befinner sig i staden, som är ett viktigt nav för transport av bränsle och ammunition till de ryska invassionsstyrkorna i Donbass.

Senare bekräftade Moskva att man beordrat reträtt från de ockuperade delarna av Charkiv för att ”omgruppera” i de ryskkontrollerade delarna av Donetsk.

Kupiansk återerövrat

Bilder på sociala medier visar hur ukrainska soldater reser landets flagga över Kupiansk sju mil längre norrut, en viktig knutpunkt på järnvägen från Ryssland.

Det brittiska försvarsdepartementet bedömer att den ryska militärledningen inte var förberedd på motattacken, och att sektorn endast var lätt försvarad.

Offensiven tycks gå snabbare än de flesta väntat sig. Enligt ISW har Ukraina på några dagar återerövrat 1 000 kvadratkilometer ockuperat område och tagit kontrollen över mer än 30 samhällen.

Uppgifterna är svåra att verifiera eftersom oberoende journalister inte tillåts bevaka motoffensiven. Men framgångarna bekräftas även av den ryska sidan:

– Försök görs för att få bort de ukrainska styrkorna, men det är hårda strider och våra trupper trycks tillbaka, säger den rysktillsatte tjänstemanen Vitalij Gatjev i en tv-intervju.

”Överlistat oss”

Samtidigt som ryska medier visar bilder på fordonskolonner med påstådda förstärkningar till Charkiv-regionen luftar proryska militärbedömare öppet sitt missnöje med krigsinsatserna. Inte minst då Ukraina just nu har framgång på två fronter: Charkiv i norr och Cherson i söder.

”Vi måste vara ärliga, ukrainska ledningen har överlistat oss här”, skriver den proryske ukrainske bloggaren Juryj Podoljaka, med en miljonpublik på Telegram, enligt The New York Times.

Läs Wilderängs nyheter med mera detaljer.

Paasikivi:

De ukrainska styrkorna rullar fram snabbt i Charkivregionen. Av allt att döma har de ryska ockupationssoldaterna överraskats. Ukrainarna närmar sig de viktiga städerna Izium och Kupjansk.

- Det är otvetydigt så att man har fått stora framgångar. Men det är oklart hur långt de har kommit. Det beror helt enkelt på att det går så oerhört fort, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.

Enligt Paasikivi finns det information om att de ukrainska soldaterna anfaller mot Izium både från norr och söder med syftet om att ringa in de ryska förband som försvarar staden.

Ryssland uppger att man skickat förstärkningar till regionen. Joakim Paasikivi tar uppgifterna med en nypa salt.

- Reserver skulle i så fall komma från öst, något annan håll är mindre sannolikt, och på kort sikt är det inte särskilt troligt, säger han.

Bland annat uppgifter om att den ryska militären har stängt av sina sociala medier för kommentarer tyder på att läget är påfrestande för president Putin och den ryska militärledningen, enligt Paasikivi.

Finns det några risker för Ukraina att gå fram så snabbt?

- Risken är att man sträcker sina egna linjer, att man blir svag längs kanten och får en väldigt lång flank som skulle kunna vara sårbar. Men just nu finns ingen information som tyder på att ryssarna har dragit ihop några förband som hotar det här.

(TT)