tisdag, september 13, 2022

Massakrar och kommunistisk reträtt i Ukraikna

Förmodar att de flesta av mina läsare ändå följer Wilderängs Ukrainanyheter på bloggen Cornucopia varje dag.

Lägger ändå ut några nyheter om nyupptäckta massakrar på civila och den fortsatta kommunistiska reträtten. Det kunde varit svenska villaträdgårdar som översvämmats av terroroffer...

Tänk på vad söndagens val  avslöjade: Fortfarande över 10 % (kommunisterna + diverse svanspartier) beredda att stödja kommunistiskt folkmord.

Som alltid: Fakta är den bästa vaccinationen mot kommunism...

 

UPPDATERAS: Hel familj torterad och mördad, begravdes i sin egen trädgård – Ryssland slutar skicka nya förband till Ukraina – 6 000 km2 befriade på en vecka – offensiven fortsätter med stora ryska förluster – Sviatohirsk befriat

En hel familj ska påträffats torterade, mördade och begravda av ryssarna i familjens egna trädgård i en befriad del av Charkivregionen. Ryssland slutar skicka nya förband till Ukraina på grund av ordervägran och bristande vilja att slåss, medan Putin flytt till sitt palats i Krasnodar Krai utanför Sotji och röster även höjs i Moskva på att ställa honom inför riksrätt. Ukraina ska befriat 6 000 kvadratkilometer på en vecka sedan Kupiansksprinten och offensiven på Charkivfronten inleddes. Offensiven fortsätter med stora om än fallande ryska förluster. Bland annat har Sviatohirsk befriats och Ukraina befinner sig därmed nu på bägge sidor om floden Donets.

Uppgrävning av mordoffer i Butja i våras. Arkivbild. Foto: palinchak/Depositphotos

I takt med att tidigare ockuperat territorium befrias exponeras krigsbrotten, folkmorden och den etniska rensningen som Ryssland bedrivit under ockupationen, i form av många små eller stora Butja. Den ukrainska rikspolisen går in och dokumenterar, men det är ett enormt arbete. Bloggen har länkat till en uppgrävning av en grav med två mördade civila i.

Ytterligare ett exempel är en hel familj som påträffats begravda i sin egen trädgård, och som samtliga ska bära spår av tortyr. Samma ryska beteende som i Butja, Irpin mfl platser under slaget om Kyjiv.

Jay in Kiev är ett enligt mig trovärdigt konto, men kan inte posta fotona ens med varningar eftersom ryska troll direkt hugger på sådana foton, massanmäler och får konton som exponerar de ryska krigsbrotten avstängda för brott mot Twitters regler.

Man ska också i sammanhanget komma ihåg att exempelvis FN:s siffror över dödade civila ukrainare bara har handat om fritt territorium bortom frontlinjerna och inte inkluderat de som dödats på ockuperad mark. Med ett område större än hela Halland befriat på en vecka kommer de ukrainska civila förlusterna, såväl som ryssarnas krigsbrott att stiga under lång tid.

Enligt ukrainska generalstabens morgonrapport upptäcks 200 “blodiga krigsbrott” dagligen på befriat territorium.

Över 48 500 ryska krigsbrott och folkrättsbrott samt fall av förräderi har dokumenterats av Ukraina skriver Ukrinform. Själva krigsbrotten och folkrättsbrotten är ca 33 000 och fallen av förräderi och liknande brott mot nationens säkerhet är ca 15 000. Siffrorna väcker frågan hur Sverige vid krig ska ha kapacitet att upptäcka, dokumentera, utreda och beivra såväl krigsbrott som fall av förräderi. Det duger inte att lägga ner för att ” brottet kan ej utredas” och låta landsförrädare fortsätta sitt värv.

383 barn har dödats och 749 skadats rapporterar statliga ukrainska Ukrinform, men detta avser alltså territorium som inte ockuperades och inkluderar ännu inte det nyligen befriade.

Rysk terrorbombning fortsätter. Tre dödades i Charkiv. Fem civila dödades i Donetsk, och tio skadades.

Ryssland har slutat skicka nya förband till Ukraina uppger den ukrainska generalstaben i sin kvällsrapport. Man skriver:

“Ryska Federationens militära ledning avbryter sändningen av nya, redan bildade enheter till Ukrainas territorium. Den nuvarande situationen i operationsteatern och misstron mot högre befäl fick ett stort antal frivilliga att kategoriskt vägra tjänstgöring i gällande stridsförhållanden. Situationen påverkas av uppgifter om det verkliga antalet döda, medan förluster från privata militära företag och de som mobiliserats från tillfälligt ockuperade områden inte tas med i beräkningen. Situationen förvärras på grund av den generella attityden tillegna sårade. I synnerhet på ryska sjukhus förenklas diagnoser och stridsskadornas natur avsiktligt, ingen tid ges för rehabilitering för att snabbt kunna återföra tjänstemän till stridszonen.”

Gällande de som rekryterats från ockuperade områden, dvs främst av terroristorganisationerna LNR och DPR, så uppger ukrainska generalstaben i morgonrapporten att terroristorganisationerna slutat betala lön till sårade soldater.

En gissning är att detta beror på graden av självstympning för att komma bort från striderna. Skadar du dig själv så kommer du undan, men får fortfarande betalt på sjukhuset. Den ukrainska generalstaben formulerar sig i övrigt fantastiskt, nästan så att bloggen kunde gjort det själv:

“På grund av stora förluster under striderna, minskade nivån av moral-psykologiskt välbefinnande betydligt i enheter som bildades i de tillfälligt ockuperade områden.”

I övrigt har som rapporterat igår Putin flytt till sitt palats i Krasnodar Krai utanför Sotji. Det kan vara ett sätt att höja den personliga säkerheten genom att bättre få kontroll på omgivningen än i ett Moskva där det finns slipade knivar runt varje hörn i maktens korridorer.

De parlamentsledamöter i Sankt Petersburg som krävde att Putin åtalas för landsförräderi har fått SMS om att de ska inställa sig hos polisen för att ha baktalat det ryska försvaret, ett brott som kan ge 20 års fängelse. Det handlar alltså om parlamentariker i kommunfullmäktige. Även kommunala parlamentariker i Moskva ska ställt kraven på Putins avgång och åtal.

Verkar som nivån av moral-psykologiskt välbefinnande sjunker även utanför de väpnade styrkorna.

Reuters uppger att Ukraina har befriat 6 000 kvadratkilometer under september enligt president Zelensky. I söndags var siffran 3 000 km2. Zelensky säger också att de ukrainska framryckningarna fortsätter.

Halland är ca 4 800 km2. Södermanland är ca 8 400 km2. Hela Skåne är ca 10 900 km2.

I princip allt detta har skett på en vecka då Kupiansksprinten inleddes förra tisdagen. Tidigare befriat territorium under offensiven mot Cherson var förhållandevis lite i sammanhanget.

Offensiven fortsätter och de ryska förlusterna fortsätter vara stora, men fallande. När man mestadels flyr eller redan är besegrade faller förstås förlusterna.

350 ryska soldater och officerare dödades, sju stridsvagnar och 22 pansarbandvagnar, stridsfordon eller pansarterrängbilar förstördes. 10 ryska artillerisystem slogs ut och sjutton mjuka transportfordon.

Bland bekräftade framgångar i den fortsatta offensiven är befriandet av Sviatohirsk vilket visserligen publicerades på bloggen igår via foton, men här finns som en riktig film. Därmed är det bekräftat att Ukraina etablerat sig på norra sidan om floden Donets, eller om man så vill vänstra stranden. Den naturliga ryska försvarslinjen kan därmed fortsätta att rullas upp och man är därmed också etablerad på östra sidan om floden Oskil. Enligt DeepstateMap har offensiven fortsatt österut och norrut från Sviatohirsk.

 ****

Bra Ukraina-dagsrapporter 

Lars Wilderängs dagsrapporter på Cornucopia

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

TT:s bild av kriget i Ukraina

*****