lördag, oktober 17, 2020

Fransk lärare försvarade yttrandefrihet: Halshuggen av islamist

    


PARIS En fransk lärare som visat Muhammed-karikatyrerna för sina elever halshöggs med kökskniv på eftermiddagen i en förort i norra Paris av 18-årig man från Tjetjenien uppger franska Le Parisien. Mördaren sköts senare till döds efter att han vägrat ge upp, enligt Daily Mail bar mannen en misstänkt självmordsväst. 

– Offret hade nyligen hållit en lektion för sina elever om yttrandefrihet och hade då visat upp karikatyrer på Muhammed, uppger en källa för Le Parisien.

Något som enligt Le Parisiens källa ska ha fått en 18-årig man att bli kränkt och vansinnig. Med en kökskniv konfronterade han läraren och högg av lärarens huvud. Mordet skedde enligt Daily Mail vid femtiden på fredagseftermiddagen nära en skola i Conflans-Saint-Honorine, ungefär 4 mil norr om centrala Paris.

Mördaren var en 18-årig tjetjensk islamist med asyl i Frankrike. Enligt uppgift greps senare ett antal släktingar för medhjälp till mordet... 

Därefter inleddes en polisjakt under någon timme som slutade med att polisen fick stopp på mannen i en näraliggande stad, Eragny-sur-Oise. Där sköts han till döds av polis efter att han enligt källor till Daily Mail vägrat att ge upp, hotat poliser med skjutvapen och att man misstänkt någon form av explosiv självmordsväst. När han sköts till döds ska mördaren också ha skrikit ”Allahu Akbar” (Allah är störst på arabiska) enligt Daily Mail.

Enligt franska tv-kanalen FranceNews24 var attacken också relaterad till de Muhammedkarikatyrer som nyligen återpublicerades av franska satirtidningen Charlie Hebdo.