lördag, mars 07, 2020

Ärkebiskopen samarbetar med extremisterLedarsidorna uppmärksammar ärkebiskopens samarbete med islamistiska och marxistiska extremister.

Svenska Kyrkans Malmökonferens synliggör radikalt europeiskt kluster
  • Lördag 7 Mar 2020
Malmökonferensen “En värld av grannar – Interreligiös praktik för fred” deltagarlista visar på hitintills okända kopplingar mellan Svenska kyrkan och extrema samt radikaliserande miljöer. I detta kluster av organisationer som möjliggörs genom personliga relationer och aktivt urval dyker en av Storbritanniens mest radikala moskéer upp. En moské som öppet samarbetar med den radikala miljörörelsen Extinction Rebellion.

Genom programmet “En värld av grannar – Interreligiös praktik för fred” vill Svenska kyrkan främja fredlig samexistens och ett humant Europa, som präglas av social och andlig hållbarhet. Ett samhälle där människor värnar om sin nästa och försvarar demokratiska grundvärderingar – En värld av grannar.

Den 27-30 januari samlades ett 70-tal personer från 15 europeiska länder till ett möte i Malmö om en av vår tids stora samtids- och framtidsfrågor, migrationen. Mötet som genomfördes är en del av programmet En värld av grannar, som ärkebiskop Antje Jackelén tagit initiativ till. Syftet är att skapa ett interreligiöst europeiskt nätverk för och med människor på flykt, för att främja den sociala hållbarheten.
Deltagarna till Malmö-konferensen var särskilt inbjudna, handplockade personer som representerar många aspekter av migrationsfrågan – ungdomar, personer med egen erfarenhet av flykt, forskare, religiösa ledare, politiker, praktiker, media m fl. Temat för mötet var ”Att bevara vår mänsklighet – för vi har alla varit främlingar” (Keeping our humanity – for we were strangers once).

– Det här mötet samlar ett tvärsnitt av europeiska samhällen på en plats under tre dagar. Det ger oss unika möjligheter att arbeta med de utmaningar och möjligheter som migrationen innebär, säger ärkebiskop Antje Jackelén.
Flera organisationer på mötet var genom sin representation tydligt kopplade till nätverksorganisationen det Muslimska brödraskapet vilket Ledarsidorna tidigare rapporterade om.

Mer läsning: Svenska kyrkan inleder samarbete med Muslimska brödraskapet

Samtliga på mötet, med kanske ett undantag i Omar Mustafa (Studieförbundet Ibn Rushd tidigare förbundsrektor) representerade även sina organisationer på högsta nivå i någon form. Tre av de internationella eller utländska organisationerna som deltog stack ut med sina tydliga band till våldsbejakande islamism samt finansiering av terrorism. 
Al Manaar Muslim Cultural Heritage Centre, Islamic Relief samt Muslim Aid.

Svenska Islamic Relief och svenska Muslim Aid presenteras mer ingående i boken ”Islamismen i Sverige – Muslimska brödraskapet”.

Al Manaar Muslim Cultural Heritage Centre

Al Mannaar Muslim Heritage Center, MCHC är för den svenska publiken en okänd organisation. Den representerades av den brittiske medboragern Abdurahman Sayed. I den brittiska ledningen för MCHC finns  en svensk medborgare representerad mantalsskriven i en förort i norra Stockholm. Detta knyter MCHC närmare Sverige.

För den bredare brittiska allmänheten är Al Manaar känd för sin insats vid branden i Grenfell Tower. Branden var en brand som bröt ut vid 00:50-tiden lokal tid natten mot 14 juni 2017 i 24-våningshuset Grenfell Tower i North Kensington, London. 72 människor miste livet i branden.

Men det finns även en annan sida av verksamheten. En utredning av Henry Jackson Society (HJS), den brittiska tankesmedjan mot extremism, har kopplat samman Al Manaar Muslim Cultural Heritage Centre till 19 jihadister inklusive den Islamiska statens bödel Mohammed Emwazi. 
Emwazi blev internationellt även känd som ”Jihadi John”. Jihadi John ingick som en av fyra brittiska IS-bödlar som av sina offer kallades för ”The Beatles”. Emwazi skall av Al Manaar ha fått tillstånd att predika sina extrema åsikter utanför moskén innan han anslöt sig till Islamiska staten.

En annan profilerad IS-bödel som hade sina rötter i moskén var “The Hip hop Jihadist” Abdel-Majed Abdel Bary. I en av hans sista dokumenterade uppdateringar på Twitter passerar Abdel Bary med ett avhugget huvud med texten

”“Chillin’ with my other homie, or what’s left of him”. 
Abdel-Majed Abdel Bary tillskrev sig själv mordet på den brittiske journalisten James Foley. Abdel Bary rapporterades död 2015.

Al Manaar Muslim Cultural Heritage Centre är även i övrigt en väl känd extrem islamistisk miljö. En imam tillhörande moskén hävdar bland annat att kvinnor som lyssnar på musik riskerar att bli strip-teasedansöser och prostituerade. En annan, Imam Samer Darwish föreslog också att kvinnor inte skulle genomföra de för muslimer obligatoriska dagliga bönerna under sina menstruationer då de under dessa perioder var att betrakta som ”orena”.

Al Manaar har även ett samarbete med en annan rörelse, Extinction Rebellion. 


Extinction Rebellion

Extinction Rebellion (ofta förkortat XR) är ett internationellt systemkritiskt nätverk som utövar ickevåldsmotstånd och civil olydnad i syfte att minska risken för ekologisk kollaps och massutdöende och kräver radikala åtgärder mot den globala uppvärmningen.

XR, med rötter i miljörörelsen och den brittiska grenen av Occupy-rörelsen, startade 31 oktober 2018 när cirka 2 000 personer samlades i London och förklarade uppror mot den brittiska regeringen. Rörelsen spred sig snabbt till Sverige, de första aktionerna ägde rum den 17 november 2018 i Göteborg och Stockholm, där bland annat Greta Thunberg närvarade.

Extinction Rebellion har genomfört flera uppseendeväckande aktioner, däribland blockader av gator och byggnader, hungerstrejker, gatuteater och ockupationer. I mitten av april 2019 genomfördes aktionen “Shut Down London”, där grupper blockerade flera olika kommunikationsmedel i London. Brittisk polis gjorde stora ingripanden.

En av Extinction Rebellions brittisk medgrundare, Roger Hallam, har anklagats för att vara antisemit efter en rad med uppmärksammade uttalanden i tysk media. Hallam är efter dessa uttalanden inte välkommen till den tyska delen av XR.

Banden mellan den extrema islamistiska miljön och extrema miljöaktiviströrelser som XR är inte onaturliga för den Svenska kyrkan eller till exempel Equmeniakyrkan. Företrädare för bägge kyrkorna menar att Greta Thunberg, som deltagit i XR manifestationer är en profet i vår tid.

Det som är intressant i en svensk kontext är hur pass tydligt en så pass radikal och radikaliserande organisation som Al Manaar Muslim Cultural Heritage Centre knyter samman den Svenska kyrkan med andra internationellt kända extrema rörelser som Extinctioin Rebellion. Att de rör sig i samma europeiska radikala och extrema kluster.
I detta fall ett kluster som tillsammans med Svenska kyrkan knyter samman den antidemokratiska miljörörelsen XR med den extrema och våldstillåtande islamismen i form av brittiska al Manaar.
****

Islamismen i Sverige av Johan Westerholm. Greycat Publishing (2020)
Läs mer om islamism och om islamismen i Sverige i Johan Westerholms bok "Islamismen i Sverige". Den finns att köpa på  BOKUS.

Sagt om "Islamismen i Sverige" av journalisten Erik Hörstadius i tidningen Affärsvärlden:
"En sidobelysning av ogenomtänkt liberal/socialdemokratisk politik hittar ni i Johan Westerholms nyutkomna bok "Muslimska brödraskapet - Islamismen i Sverige (Greycat Publishing). Genom en häxbrygd av identitetspolitik, bristande kontrollmekanismer och kollektivisering av muslimer, har svenska samhället öst pengar över organisationer och nätverk som motverkar demokratin och i vissa fall är rent våldsbejakande. Skrämmande och viktig läsning.
Du kan köpa ditt exemplar på bland annat Bokus.


Johan Westerholm