måndag, augusti 22, 2016

NT: Svenskt bistånd till terror


 
Sommaren är ju också den underbara tid då
gammelpressens trötta ledarredaktioner ofta
tillförs nytt frisk blod och friska tankar i form
av sommarvikarier.
 
Misstänker att Daniel PerssonSNB,
Svenska Nyhetsbyrån, som vågar tycka till
i en het gammal surdeg, är en sådan nytänkare...
 
Ledaren var (bl a ?) publicerad i
Norrköpings Tidningar 16/8:
 
SVENSKT BISTÅND TILL TERROR
 
(Ledare) Sverige är en av de största europeiska biståndsgivarna till Palestina. 2014 uppgick det totala svenska stödet till 800 miljoner kronor. Enligt regeringen syftar det svenska engagemanget främst till demokratiskt statsbygge och fokuserar på mänskliga rättigheter.

Nyligen inleddes rättegången mot en 38-årig ingenjör bosatt i Gazaremsan. Mannen arbetar för FN:s utvecklingsorgan UNDP och åtalas nu för att använt sin position för att hjälpa Hamas, terrororganisationen som styr Gazaremsan. Det ska bland annat ha tagit sig uttryck i form av avledande av material för bygge av en hamn för militära ändamål. Dessutom ska terrortunnlar som upptäckts inte ska ha rapporterats. Mannen har erkänt vissa men inte alla anklagelser och UNDP ser allvarligt på det inträffade.

Nyligen väcktes även åtal mot den kristna välgörenhetsorganisationen World Vision Internationals chef i Gaza. Enligt Israels säkerhetstjänst Shin Bet har mannen fört över drygt 7 miljoner dollar årligen till Hamas sedan 2010. Han anklagas även för att ha rekryterat en hjälparbetare från Rädda barnen till terrorgruppen. World Vision International ifrågasätter summorna som det rör sig om. Mannen ska dock ha erkänt att han är medlem i Hamas sedan drygt 20 år och att han 2005 fick uppdraget att infiltrera organisationen.

Hamas styr dock bara över Gazaremsan. I Västbanken är det Palestinska myndigheten, PA, som styr. Det är inte mycket bättre. I somras dödades rabbinen Michael Mark, en 48-årig tiobarnsfar. Hans bil besköts av en palestinsk skytt och den resulterande kraschen skadade även Marks fru och två döttrar. Först på plats efter attentatet var en palestinsk man som försökte hjälpa familjen efter bästa förmåga. Efter att det blev känt har mannen och hans familj utsatts för förtal och hot. Mannen ska också ha blivit av med sitt jobb i den offentliga sektorn där han jobbade åt den Palestinska myndigheten. PA hävdar att det beror på budgetnedskärningar, men mannen i fråga är den enda som har fått gå.

Det vore onekligen intressant att få veta hur effektivt regeringen anser att pengarna har använts. Några framsteg har knappast gjorts inom vare sig demokrati eller mänskliga rättigheter. Tvärtom verkar allt fortsätta som vanligt. Det vill säga stöd till terrorister och ständig kamp mot Israel. Men också ett totalt ointresse för den egna befolkningens lidande. Därför har man inga kval kring att stjäla biståndspengar som var ämnade för Gazaremsans utsatta, eller att använda dem som mänskliga sköldar. Palestinierna ingår inte i Hamas eller PA:s ekvationer. Bara Israel spelar roll.

Den svenska regeringen måste behäfta det svenska biståndet med tydliga krav. Såväl palestiniers som israelers mänskliga rättigheter måste respekteras.

Terrorismen måste upphöra. Den är inte något som pågår trots Hamas och PA:s ansträngningar, den pågår med hjälp av deras ansträngningar. Det är oacceptabelt att skicka bistånd till ett styre som använder sina egna medel på det viset.

Daniel Persson