måndag, januari 16, 2006

Jihad en español

Spaniens bekämpning av den islamistiska terrorismen började redan före bomberna i Madrid.
Efter massakern har en statlig kommission kartlagt det jättelika islamistiska nätverket i Spanien. Mediakällor har hävdat att minst 10 % av landets drygt en halv miljon muslimer är knutna till islamistiska moskéer och föreningar.

Tiden efter bomberna 11 mars 2004 greps över 100 jihadister i Spanien, under 2005 ca 80 st och hittills i år ett tjugotal som rekryterade frivilliga till Al-Qaeda i Irak. Det som är ovanligt i Spanien är den stora nationella spridningen på terroristerna. Den sista gruppen som greps 2005 bestod t ex av 11 marockaner, en irakier, en saudiarab, en egyptier, en vitryss, en ghananes, en algerier och en spanjor....
Som den gemensamma ideologin framstår alltmera Takfir wa al-Hijra, som Dagens Nyheter betecknar som "den ultraextremistiska islamistiska organisationen Takfir Wal Hijra, som har sitt ursprung i Egypten och därifrån spritt sig till övriga Nordafrika och via terroristlägren i Afghanistan vidare till muslimska invandrare i Europa. En av rörelsens kännemärken är att den inte bara ser icke-muslimer som fiender som kan dödas utan också anser att muslimer som inte tillhör deras grupp är avfällingar och därför legitima mål.Takfir Wal Hijra stod bakom mordet på Egyptens president Anwar Sadat och uppges bära ansvaret för en rad bombdåd. "

Samtidigt växer sig islamismen starkare i hela Sahelområdet. Det är dock ingen enhetlig islamism utan flera wahabistiska och salafistiska strömningar som kolliderar med traditionell sufism.