onsdag, november 02, 2005

Den svensk-danska terroristhärvan


Den 19 oktober greps Mirsad Bektašević, en 18-årig montenegrin från Kungälv med dubbelt (svenskt och serbiskt) medborgarskap i Sarajevo. Han hade kommit till Bosnien några veckor tidigare och bott inneboende hos en familj i ett lugnt förstadsområde. Efter några dagar flyttade Cesur Abdulkadir en turkisk medborgare bosatt i Köpenhamn, in hos honom. Samtidigt hyrde en bosnisk medhjälpare A B en lägenhet i ett slumområde, som de använde som hemligt lager. Där fanns bl a 300 kg sprängämnen, vapen, specialsydda bälten för självmordsbombare och stora penningsummor.
Dessutom en video där Mirsad och Irfan förklarade varför de genomfört en självmordsbombning. En bosnisk domstol häktade alla tre för terrorbrott.

Bosniska polisen fann också en omfattande mailkorrespondens med personer i Danmark och kontaktade därför sina danska kollegor.
Danska säkerhetspolisen PET kunde bl a konstatera att Mirsad besökt Köpenhamn i slutet av september när han var på väg till Sarajevo.
Polisen grep den 27 oktober fyra jordanier i 18-20-årsåldern i Storköpenhamn:

A och B: bosatta i Bröndby Strand
C: bosatt på Frederiksberg och dansk medborgare
D: bosatt i centrala Köpenhamn
I deras bostäder påträffades stora mängder islamistiskt propagandamaterial och över 300.000 i kontanter.
Redan den 29 september anhölls ytterligare två personer E och F, ett par i 20-årsåldern från Bröndby.
Det är stor sekretess på utredningen både i Sarajevo och Köpenhamn. De danska domstolarna har haft häktningsförhandlingar bakom "dubbla stängda dörrar", en ovanlig åtgärd.
Den senast gripne är G, B:s 22-årige bror, som häktas idag.

Det gemensamma för alla inblandade, utom Mirsad Bektasebec, är den nära knytningen till moskén på Dortheavej, där den ökände imam Abu Laban huserar.
Abu Laban figurerar alltid när det gäller islamism, Hamas eller andra terroranknytningar i Danmark.