söndag, januari 30, 2022

HELGENS lägesrapport

 

Även idag från Lars Wilderäng på Cornucopia

 

Lägesrapport söndag - Ryssland för fram pipellineförband till Ukrainas gräns - svenska polisen följde drönare i flera timmar

Dags för en säkerhetspolitisk lägesrapport söndag. Ryssland har nu observerats föra fram pipelineförband till gränsområdena till Ukraina - dessa används för att bygga pipelines för att snabbt förse pansarförband med bränsle vid offensiver. Svenska polisen har släppt detaljer om drönarobservationerna härom veckan (alltså inte denna helg), bland annat har enskilda oidentifierade drönare flugit i flera timmar, vilket visar på att det inte handlar om civila farkoster och inte heller om civilt trafikflyg, även om de flesta övriga observationer avskrivits.

 

Pipelinekarta från andra världskrigets slutfas i de allierades ledningscentral i Reims  
 
Överlag finns inte så mycket nytt att rapportera. Rysk truppuppbyggnad vid gränsen mot Ukraina fortsätter. 

Som vanligt ska man vara medveten om att allt från Ryssland kan och bör ses som propaganda, påverkansoperationer och vilseledning (maskirovka), vilket inkluderar konkret fysiskt agerande, såväl som utspel och läckta filmer och foton. Avsikten är inte nödvändigtvis den uppenbara, men kan förstås var det. Det viktiga för Kreml är att hota, sprida osäkerhet och oro, samt så splittring för att uppnå politiska och militära mål.

Ett konkret exempel påstådd uppbyggnad är nu att pipelineförband filmats gruppera fram mot gränsområdena till Ukraina. Tillfälliga militära pipelines användes redan på västfronten under andra världskriget, för att snabbt transportera fram enorma volymer bränsle till pansarförbanden och logistikförbanden, via drivmedelsdepåer dit pipelines går. 

Börjar Ryssland också bygga skarpa pipelines och drivmedelsdepåer så ska det tolkas som en skarp förberedelse för ett anfall som kommer förbruka stora mängder bränsle. 

Men det kan också göras enligt ovan för att sprida oro eller framföra skarpa militära hot mot Ukraina för att uppnå politiska och militära mål.

Polisen har till Expressen nu släppt en del detaljer om drönarobservationerna i Sverige härom veckan, alltså inte idag. De flesta av allmänhetens observationer och även polisens dito har avskrivits. Men inte alla. 

Expressen skriver bland annat om de kvarvarande observationerna:
"Strax efter 18 skrev en polispatrull att fyra drönare var uppe i luften över Stockholm. Alla bedömdes vara stora med två meter mellan vingarna. [...] Efter 19 på kvällen avtog den misstänkta aktiviteten i luften vilket enligt polisen stämde överens med tidigare flygningar som pågått i några timmar."

Samtliga observationer är samlade i samma utredning hos Säpo och man vill inte berätta något om observationerna över kärnkraftverken.

Vad som dock är uppenbart är att detta inte handlade om några civila hobbydrönare. För att uppträda i flera timmar behövs en militär vingdrönare och de fall av civila vingdrönare av storleksklassen som mot förmodan existerar i Sverige så handlar det om enligt de sk drönarlagarna registrerade farkoster vars ägare och operatörer myndigheterna kan kontakta och kontrollera. Slutsatsen måste vara att dessa kvarvarande