måndag, juli 27, 2020

Mordbranden mot Soheila Fors





Mordbranden i helgen mot den kurdiska debattören, tillika kd-politikern, Soheila Fors bör uppmärksammas av alla demokrater i Sverige.
Någon gärningsman är ännu inte gripen, men misstankarna går nästan automatiskt mot Irans ambassad och dess svans Hezballah och allierade Muslimska Brödraskapet/Hamas...

Fors är här mest känd för sin kamp mot islamistiskt "hedersvåld" och för ett fritt Iran.
Ledarsidorna påminner om att hon  också är en känd kulturperson och frihetskämpe i hela Kurdistan och som sådan står högt på mullornas dödslista... 

Soheila Fors, KD, har flera gånger genom åren utsatts för hot och attacker som hon kopplar till sina insatser för att skydda hotade kvinnor – och sin kamp mot hedersvåld. Natten till fredagen var det dags. Igen. För polisen okända gärningsmän hade kastat in en brandbomb på Fors altan cirka kl 01:00. Gärningsmännen hade passerat över grannfastigheter för att komma nära huset men utan att bli uppmärksammade visar spår.

Att arbeta mot hedersvåld är förenat med risker men mordförsök är sällsynta. Vad som inte framgår av rapporteringen är att det kan finnas andra motiv till attentatsförsken genom åren mot Soheila Fors. Fors har valt att leva ett så normalt liv som möjligt i Sverige med att vara öppen med sin identitet och var hon bor. I protest mot de som förföljer oppositionella som ofta inte vågar träda fram med sina namn eller identiteter.

Fors är född Kalhor (även transkriberat Kelhor) och blev 2017 som första kvinna vald till ordförande för World Kurdish Organization. Klanen Kalhor är en av iranska Kurdistans mäktigaste klaner och Soheila Fors Kalhors farfarsfar blev mördad i en kamp om makten i Iran på order av Reza Shah Pahlavi, den siste shahen av Irans fader. Bara hennes stamtavla i Iran utgör ett hot mot henne. Som även före detta peshmerga-krigare och den starka positionen i den kurdiska internationella diasporan ses Soheila Fors Kalhor, med sitt arv, som ett allvarligt hot mot den teokratiska diktaturen i Iran.

Under åren har Fors Kalhor fått ta emot många varningar och hot som kan härledas till den regimtrogna exil-iranska diasporan i Sverige. Även om inte enskilda kan pekas ut pekar spåren i de riktningarna. Riktningar som leder till bland annat Hezbollahs svenska nätverk. Ett nätverk som har starka och goda förbindelser inte bara med företrädare för Muslimska brödraskapets nätverksorganisationer utan även med kanske främst det socialdemokratiska partiet.

Att Hezbollah och det Muslimska brödraskapet genom åren närmat sig är ingen hemlighet. De senaste åren har samarbetet intensifierats då den islamistiska ideologi som förenar dem överbryggar tidigare religiösa motsättningar. Detta beskrivs vidare i boken ”Islamismen i Sverige” där bland annat Soheila Fors Kalhor blir intervjuad. Det är inte heller någon hemlighet att Turkiets sunnimuslimske president Recep Tayyip Erdogan bildat en allians med Irans religiösa ledning för att ”en gång för alla lösa det kurdiska problemet” vilket Ledarsidorna som enda svensk media tidigare rapporterat om.
Och dessa krafter samt organisationer är väl etablerade i den svenska samhällskroppen och har tills nyligen agerat helt öppet. Det var till exempel ingen slump att professorn vid Uppsala Universitet Mattias Gardell gick till sådant angrep mot tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh i den av Turkiet finansierade SETA-rapporten.

Gardell målade i denna rapport upp Kakabaveh som islamofob. Vilket inte var någon tillfällighet då Kakabaveh även hon är tidigare peshmerga-soldat. Gardell menade även i den officiella rapporten som finansierats av det turkiska regeringspartiet AKP att docent Aje Carlbom, doktor Magnus Norell samt Ledarsidorna.se var högerextrema islamofober utan att i något avseende kunna styrka ett enda påstående med källor. Uppsala Universitets teologiska instution frånsade sig i efterhand all kunskap om Gardells rapport åt den turkiska regimens tankesmedja. Endast Ledarsidorna rapporterade om detta.

Mer läsning: Uppsalaprofessor presenterar falska uppgifter i officiell regimtrogen turkisk rapport
Professor Mattias Gardell är aktuell som kallad som expertvittne i förtals målet i rättegången i hovrätten mot tidigare borgarrådet Ann-Sofie Hermansson (S). Gardell är kallad av kärandesidan, Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil, bägge talespersoner för Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, MMRK. MMRK är en av Muslimska brödraskapets svenska nätverksorganisationer.

Tidigare har socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi tillsammans med Omar Mustafa, Islamiska Förbundet i Sveriges och Ibn Rushd tidigare förbundschef uppträtt på demonstrationer där Hezbollah varit närvarande. Även socialdemokraternas riksdagsledamot från Malmö, Jamal el Haj, har uppträtt med eller i anslutning till Hezbollah-manifestationer utanför Israels ambassad.

Idag lever många oppositionella exil-iranier med turkiskt eller iranskt ursprung under ett allt mer tilltagande hot. Det var långt ifrån alla migranter från Iran som flytt undan en teokrati. Framför allt bland de som anlände långt efter revolutionen 1979 som studenter eller arbetskraftmigranter finns stora inslag av regimlojala som själva eller vars barn senare etablerat sig i olika politiska partier såsom vänsterpartiet och socialdemokraterna eller i andra samhällsfunktioner.

Det finns sedan i fjol information om att en order har gått ut från Teheran att med alla medel en gång för alla tysta företrädare eller samlande gestalter som till exempel Soheila Fors Kalhor. Antingen genom utpressning, med hot om att deras kvarvarande släktingar kan råka illa ut eller med regelrätta mordförsök.

Även om det för en yttre betraktare kan se ut som att mordbrandsförsöket riktat mot Soheila Fors Kalhor kan kopplas till hennes arbete mot hedersrelaterat förtryck så är det inte hela sanningen.
Iranska oppositionella i allmänhet och kurder i synnerhet lever idag under hot från två regimer. Turkiet och Iran.

Sverige, den humanitära stormakten, har inte förmått ge fullt skydd till de oppositionella som protesterar mot totalitära regimer som Iran och Turkiet. Tvärtom har dessa regimer ett starkt stöd bland partiaktiva i Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Du kan stödja Soheila Fors Kalhors verksamhet Khatoon genom att bli medlem eller genom engångsdonationer på hemsidan.