måndag, oktober 28, 2019

Den siste kalifens självmord

Kalifen al-Baghdadi, diktator i det f d Kalifatet Islamiska Staten
i Irak-Syrien, begick självmord när amerikanska special-
styrkor spårat upp honom i hans sista gömställe i
enklaven Idlib i Syrien.

NYT berättar om hans sista stund:

(SVT) Räden som påstås ha dödat IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi planerades under en lång tid. Det avgörande tipset om var han befann sig kom från en av terrorledarens fruar och en IS-kurir som greps av amerikanska soldater i somras. 
Det är New York Times som tecknar det dramatiska förloppet, efter att ha talat med flera olika militärkällor. En av al-Baghdadis fruar och en IS-kurir som greps i somras ska ha avslöjat den plats i nordvästra Syrien där amerikanska Delta Force gjorde sin räd under natten till söndagen. CIA samarbetade sedan med kurdiska och irakiska källor för att kunna fastställa den exakta platsen där al-Baghdadi befann sig.

Det var överraskande nog i en by som ligger mitt i ett område där rivaliserande terrorgrupper styr, något som försvårade operationen. Enligt NY Times ska operationen också ha riskerats av att Trump drog tillbaka de amerikanska trupperna från Syrien i början av oktober. Även efter det ska särskilt de kurdiska källorna ha varit till stor hjälp med planerna av räden.

Soldaterna sprängde sig in genom vägg

När källor tipsade om att terrorledaren var på väg att förflytta sig blev det bråttom. Majoriteten av kommandosoldaterna i insatsstyrkan Delta Force lyfte från en bas utanför Erbil i Irak vid midnatt lokal tid. I åtta helikoptrar flög man lågt och i hög hastighet mot al-Baghdadis läger. De korsade den syriska gränsen i en 70 minuter lång livsfarlig flygning där de blev beskjutna från marken. Innan de landade i Barisha-området, norr om staden Idlib, sköt de mot byggnaderna för att kunna landa. Samtidigt som helikoptrarna besköt från luften, tog sig insatssoldaterna fram mot en av byggnaderna och sprängde sig in genom en vägg då de befarade att dörren var minerad.

Sprang in i tunnel

Omedelbart mötte de motstånd från flera beväpnade terrorister som amerikanerna dödade eller tillfångatog. När eldstriden började sprang al-Bagdhadi ned i en tunnel tillsammans med tre av sina barn, berättade Trump under söndagen. Kommandosoldaterna befarade att han hade en självmordsväst och skickade in en militärhund i tunneln. Då sprängde terrorledaren sig själv och barnen. Även två av hans fruar, som bar odetonerade självmordsvästar, dog i explosionen. 11 barn som befann sig i huset lyckades dock räddas av soldaterna. Hunden skadades i operationen, uppgav Trump.

Dna-prov

På plats tog soldaterna dna-prov på terrorledarens kropp för att kunna säkerhetsställa hans identitet, ett svårt jobb då tunneln kollapsade i explosionen. Man beslagtog också viktig information och underrättelser. Soldaterna rensade systematiskt alla byggnader och lämnade sedan området samma väg som de kommit. När alla satt sig i säkerhet bombade amerikanska attackplan sönder alla byggnader, för att undvika att ett nytt terrornäste skulle bildas på platsen.
Sammantaget tog insatsen på plats två timmar. Fyra timmar efter att helikoptrarna hade lämnat platsen twittrade Trump ”Något väldigt stort har just hänt!”.