fredag, maj 26, 2017

Ny jihadistmassaker på kopter

 
 
 
Antalet kristna martyrer ökar för varje dag.
 
Minst 28 personer har dödats och ett tjugotal skadats i ännu en attack riktad mot kristna kopter söder om Kairo i Egypten. Många av offren i attacken ska ha varit barn.
 
Det var en grupp kristna kopter på väg till St Samuel-klostret i Minyaprovinsen som ligger 20 mil söder om Kairo som attackerades. 
Mellan tio till tolv män, beväpnade med automatvapen och klädda i militäruniformer, ska ha öppnat eld mot två bussar.
Enligt det egyptiska hälsoministeriet finns flera barn bland offren.
– När man tittar på bilderna så ser man att en buss har helt sönderskjutna rutor, säger Ekots reporter Katja Magnusson på plats i Kairo. 

Än så länge har ingen tagit på sig dådet, men terrorgruppen IS har tidigare hotat att attackera kristna och också uppmanat muslimer att hålla sig borta från platser där kristna samlas.
Under de senaste månaderna har mer än 70 kristna kopter dödats.
– Det här visar ju ännu en gång att Egyptens kristna kopter är oerhört utsatta för farliga attentat, berättar Katja Magnusson.

Egyptens president Abdul Fatah al-Sisi har kallat till extra säkerhetsmöte och landets högsta sunnimuslimska ledare har fördömt attacken.
Att det har skett så många dåd under den senaste tiden och att våldet har trappats upp så mycket visar att de inte kan garantera säkerheten.

Mera om koptiska martyrer

Ur den egyptiska pressen