torsdag, juni 16, 2016

ISIS-terrorist gripen i Malmö - och släppt 
 
Ökänd bosnisk IS-jihadist sökte asyl i Malmö
 
En 46-årig bosnisk IS-jihadist som anses mycket farlig togs i måndags i förvar av polisen i Malmö. När mannen sökte asyl tog Migrationsverket över ärendet – och stoppade utvisningen. ”Sverige har fått rykte som en säker inkörsport för terrorister”, säger kommissarie Leif Fransson vid gränspolisen.
(....)
– Så fort de här personerna slänger in sitt trumfkort och säger "asyl" så öppnar sig pärleporten, säger kommissarie Leif Fransson vid gränspolisen i polisområde Syd.
Den 46-årige IS-jihadisten anlände med sina fyra barn till Malmö Airport med direktflyg från Tuzla i Bosnien i måndags.
I kön till passkontrollen uppträdde han nervöst och bytte ideligen kö, vilket väckte gränspolisens misstankar.
Han visade upp ett nästan nytt bosniskt pass.
När gränspolisen kontrollerade det mot Schengens SIS-register visade det sig att mannen spärrats för inresa på begäran av Frankrike – där fotbolls-EM nu pågår och där säkerheten är massiv av rädsla för nya terrordåd efter IS-attackerna i Paris i november och i Bryssel i mars.
För Europas säkerhetstjänster är 46-åringen välkänd som en veteranjihadist i terrorsekten Islamiska statens tjänst.
Han anses mycket farlig.

 
Redan 2010 greps han av polisen i staden Kozarska Dubica i Bosnien för innehav av illegala vapen. Vid razzian beslagtogs, förutom automatvapen och pistoler, svarta jihadistfanor och wahabitisk propagandamateriel.
Den lokale åklagaren pekade ut mannen som ledare för en ”extremistcell”.
Sommaren 2015 berättade bosniska medier om hur Islamiska staten upprättat ett träningsläger i en bergig skogstrakt vid byn Osve i Bosnien. Från lägret skickades jihadister till Syrien för att strida.
Men polisen befarade också att lägret kunde bli bas för framtida terrordåd i Europa. En av männen bakom lägret var 46-åringen, som då beskrevs som jihadveteran.
I februari i år greps han igen av polisen i Turkiet, misstänkt för att ha varit i Syrien och stridit för Islamiska staten. Han skickades tillbaka till Sarajevo där bosnisk polis mötte honom på flygplatsen. Mannens pass beslagtogs och han belades med reseförbud.
 
 
Läs hela artikeln i SDS
 

***
 
Läs mera:

Abu Nidals terrorfonder finansierar bosnisk jihadism

Serbisk artikel om jihadisterna i Bosnien

Polisen erövrar terroristby i Bosnien