tisdag, april 12, 2016

Osama från Malmö - en islamistisk slaggprodukt

 
 
Nu om den senaste islamistiska slaggprodukten från det
olyckliga Malmö:
Osama fra Malmø – en svensk kille
Hans Rustad
Nyheten om at den etterlyste Naîm al-Hamed var pågrepet i Brussel tok en annen retning etter at det ble kjent at han var svensk og het Osama Kayem (23), fra Malmø.
I Danmark kalles de «drengene» i Sverige er det killar. Ellers gutta som man ville si på norsk. The Boys. Les boys.
Mark Steyn spøker også med det. De er den cooleste gjengen.
Det er flere interessante elementer ved Kayems historie. Både hvor han kom fra og hvordan han navigerte seg inn til Brussel.
Man trodde hele tiden at han het Naïm al-Hamed fordi det var det navnet passet hans lød på.

al.hamed.naim
 
Enligt belgiska tv-kanalen RTL har Osama Krayem använt sig av ett falskt syriskt pass med identiteten Naïm Al Hamed. Med hjälp av det ska han i september ha tagit sig in i Europa via den grekiska ön Leros, rapporterar belgiska RTBF. Det är samma väg som många flyktingar tog.
Polisen ska ha sökt efter honom ända sedan attentaten i Bryssel då hans fingeravtryck hittades i den lägenhet som de andra terroristerna vistades i morgonen innan dåden, och där man även hittade 15 kilo sprängämne vid en husrannsakan senare på kvällen.
Han er ytterligere en av IS-operatørene som tar seg inn via en gresk øy som migrant. Mønsteret er etablert. Det er umulig å avsløre den riktige identiteten på noen i den menneskestrømmen.
Sverige får uvelkommen PR. Etter all oppmerksomhet rundt Malmø som jødefiendtlig by, kommer nå ryktet som landet som produserer IS-krigere.

mohamed.belkaid.politifoto
Den andre svenske terroristen, Mohamed Belkaid, ingick i samma nätverk som den nu gripne Osama Krayem från Malmö. Belkaid var gift i Sverige och levde ett stillsamt liv. Han var utbildad konditor men fick aldrig några jobb och nolltaxerade. Mohamed Belkaid sköts ihjäl av polisen i en lägenhet i Forest, en lägenhet som hyrdes av Khalid El Bakraoui, en av bröderna som sprängde sig själva på flygplatsen i Bryssel.
När Belkaid sköts hittade polisen ett automatvapen och en IS-flagga intill honom. Det fanns också DNA från den numera gripne Salah Abdeslam i lägenheten.
Mohamed Belkaid hade alltså kopplingar till männen som sprängde sig själva – och också Mohammad Abrini (foto) som greps på fredagen.
mohamed.abrini.montage
Det var vid 16-tiden på fredagen som den eftersökte misstänkte belgiske terroristen Mohammed Abrini, 31, greps av belgisk polis i Brysselförorten Anderlecht tillsammans med två andra.
Belgisk åklagare bekräftade under en presskonferens på fredagskvällen att sammanlagt fem misstänkta terrorister, alla med inblandning i terrordåden i Bryssel, har gripits.
Historikk
Det er alltid interessant med terroristenes bakgrunn. Sverige har et tungt kriminelt, multietnisk miljø. Hvis dette produserer jihadister og det blir flytende grenser mellom miljøene slik at kriminelle hjelper jihadistene, har Sverige et stort problem.
För det fanns andra skäl för Malmöpolisen och även Säkerhetspolisen att övervaka honom – nämligen hans täta kontakter med tungt kriminella i hemstaden Malmö.
En person som Osama Krayem umgicks med i hemstaden är aktiv medlem i ett avancerat kriminellt nätverk.
Nätverket rör sig med skjutvapen och har även tillgång till handgranater och sprängämnen, enligt polisuppgifter till Expressen. Medlemmar i nätverket har också gjort sig skyldiga till dödshot och är inblandade i narkotikaaffärer. Säpo har intresserat sig för organisationen väldigt länge. Enligt en källa har gänget IS-sympatier och rekryterar IS-folk. En poliskälla säger till Expressen att Osama Krayems kända IS-sympatier i kombination med den tunga kriminaliteten har bedömts som en «allvarlig situation».
Därför har Malmöpolisen haft intensiv övervakning av Osama Krayem, enligt poliskällor.
Inn på nytt spor?I Sverige vil man gjerne hjelpe folk inn på nytt spor, gi dem en ny sjanse. Den tanke synes ikke å ha streifet myndighetene at de prosjektene som tilbys kan fungere som cover hvis man ønsker å fortsette «trafikken» eller ønsker å bli tatt av radaren for å kunne vie seg noe enda mer farlig enn kriminalitet.
I Malmö jobbade han i ett prestigefyllt kommunalt projekt med hög trovärdighet när det gäller både miljömässig och social hållbarhet. Projektet beskrivs som en chans för dem som står utanför arbetsmarknaden – «en väg tillbaka till jobb».
Men i stället lämnade Osama Khayem Sverige för att kriga i Syrien.
– Vi saknar dig, skriver en kollega i det kommunala projektet på hans Faceboook.
Hjemmepublikum
osama.krayem
Osama Kayem la ikke skjul på hvor han var og hva han gjorde. Hjemme satt beundrerne og ga likes på Facebook.
I sitt eget namn var han öppen med sina sympatier. I januari 2015 postade han en bild på sig själv klädd i kamouflagejacka och beväpnad med en kalasjnikov. En IS-flagga är synlig i bakgrunden. I februari poserar han utan vapen. Vapenbilden bemöttes positivt av vänner och familjemedlemmar.
«Må Allah skydda dig», skriver någon. Andra nöjer sig med att gilla, eller att göra tummen upp.
En kriger vender hjem
 
När Osama Krayem återvände till Europa var det inte i sitt eget namn. Han reste från Syrien under namnet Naim Al Hamed, och han sa sig vara flykting. Född i Hama i Syrien på nyårsdagen 1988, enligt det nya, falska passet. Via ön Leros kom han till tyska Ulm. Och där skedde det första dokumenterade mötet med terrornätverket som ligger bakom dåden i Paris och Bryssel. Den 3 oktober stoppades terroristerna Choukri och Abdeslam utanför Ulm, och där togs deras fingeravtryck. Ungefär samtidigt försvann två flyktingar från förläggningen i Ulm. Det var då Naim Al Hameds namn dök upp. Hans bild visades för andra flyktingar på förläggningen, och de ska ha känt igen honom, uppger källor till CNN.
Chez nous: Når man blir mann slutter man å snakke med kvinner
Bestemoren forteller om trekk som gjør at kvinnene ikke vet hva som skjer med guttene når de vokser til. Hun helgarderer med å si at andre må ha tvunget ham til å gjøre «elaka saker».
Fastern har ingen riktigt bra bild av den vuxne Osama, som hon inte sett på sju-åtta år.
– Jag har inte träffat honom på jättelänge. Hos oss är det så att när man blir man så slutar man prata med kvinnor. Vi kvinnor är för oss själva. Men som barn var han helt normal. Som alla andra, säger hon.
Hon är inte säker på att Osama Krayem är skyldig till terrormorden som han gripits för.
– Jag tror inte att han är skyldig. Men om han har gjort det, har han blivit tvingad. När man åker dit får man inte lämna. De tvingar dem att göra saker. «Annars dödar vi er.» 
Krigerne vender hjem og med Osama Kayem har vi sett the making of a jihadi og vi vet at det er mange flere.
 
http://www.expressen.se/nyheter/terrormisstankt-gripen-for-parisdaden/
http://www.expressen.se/nyheter/lamnade-familjen-for-att-ansluta-sig-till-is/