torsdag, februari 11, 2010

KTH stoppar kommunistisk bojkottkampanj mot Israel

Fred i Mellanöstern avslöjade för några dagar
sedan att en grupp kommunister och Israel-
Nu agerade KTH:s rektor föredömligt snabbt
och förbjöd arrangörerna att hålla ett öppet
politiskt möte i högskolans lokaler.
***

Kungliga Tekniska Högskolan agerade på onsdagen föredömligt snabbt och beslutsamt mot ett planerat ”seminarium” i KTH:s lokaler, där de medverkande idag hade tänkt propagera för en diskriminerande bojkott mot israeliska akademiker. Deltagarna skulle vara bl.a. ”SanningsrörelsensDick Urban Vestbro (V) och Jan-Erik Gustafsson, båda från KTH, samt Dror Feiler. Vi skrev om planerna igår i inlägget KTH-professor kräver ”utredning” av 9/11 och bojkott mot Israel.

Enligt bekräftelse till Fred i Mellanöstern har både KTH:s rektor och skolans Etiska Kommitté satt definitivt stopp för planerna, med beskedet att KTH, i enlighet med ett tidigare beslut i den etiska kommittén (se pdf), inte ska driva utrikespolitik som strider mot Sveriges linje, och att KTH:s lokaler inte ska användas för annat än verksamhet direkt kopplad till de akademiska studierna. Även Aftonbladet rapporterar (ej online):Rektor Peter Gudmundson stoppade i går ett möte på KTH som uppmanar till att avsluta allt akademiskt samarbete med Israel. Skolans lokaler får inte användas till politiska möten, skriver han i ett mail. [...]


– Vi upplåter inte våra lokaler till politisk propaganda. Den interna diskussionen är så klart helt fri, men det här är en inbjudan till ett offentligt möte. Det har ingenting med Israel att göra. Vi har regler för hur vi använder våra lokaler.Principen om det fria internationella akademiska samarbetet har därmed segrat, tack vare KTH:s raka linje. Någon diskriminerande hatbojkott mot Israel och israeler kommer alltså inte att äga rum på skolan, även om den KTH-anställde Dick Urban Vestbro i intervjun hotade att trotsa rektorns förbud.


Som vi noterade i vårt tidigare inlägg om saken slog högskolan fast ovanstående principer klart och tydligt redan i december förra året. Då ville en utländsk doktorand från de palestinska områdena som arbetar på samma institution som Vestbro vid namn Feras Hammami undanröja allt samarbete med israeler. Hammami leder något han kallar ”Aktionsgruppen på KTH för bojkott av Israel”, som omfattar 10 personer. Han fick redan då ett enhälligt avslag från KTH.


I skarp kontrast mot försöken att diskriminera mot sina kollegor från Israel, tycks Feras Hammami inte haft några moraliska skrupler när det gäller att delta i akademiska konferenser (se pdf) i diktaturer. Bl.a. i Egypten, där mänskliga rättigheter kränks kontinuerligt. Och i Kuwait, som utvisade ca. 400.000 palestinier efter den palestinska myndighetens uttalade stöd till den irakiske diktatorn Saddam Husseins invasion och ockupation av gulfstaten.