måndag, januari 22, 2018

Överrabbin: "Muslimsk invandring ett problem för alla"


Norska document.no tog i söndagens tidning upp en intressant intervju om antisemitismen i Europa. Italiens överrabbin vågar i Corriere della Sere sätta fingret på något hans kollegor sällan vågar nämna: 
Sambandet muslimsk massinvandring och antisemitism i dagens Europa
***

– Muslimsk innvandring er et problem for alle

     
En av de dystreste konsekvensene av den muslimske masseinnvandringen til Europa er at vår verdensdel importerer store mengder antisemittisme – en defekt den allerede hadde for mye av fra før.
Likevel hører det til sjeldenhetene at jødiske ledere i Europa reiser denne problemstillingen. For noens vedkommende handler det om å ligge lavt i terrenget. Men andre har en tydelig liberal innstilling til den muslimske innvandringen, og noen betrakter enhver skepsis mot denne som utslag av en kritikkverdig grunnholdning som er potensielt farlig for dem selv også.

Det er derfor oppsiktsvekkende når Riccardo Di Segni (bildet), som er sjefsrabbiner ved den store synagogen i Roma, inntar helt andre synspunkter i et langt intervju med Corriere della Sera.

I samtale med reporter Aldo Cazzullo berører han flere temaer som har størst relevans for italienske jøder, som forholdet til paven under krigen og andre historiske hendelser i Italia. Di Segni forteller hvordan hans egen familie klarte å unngå deportasjon. Men han kritiserer også Italia for å ha stemt imot Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad i FNs hovedforsamling.
Antisemittisme finnes fortsatt i Italia, svarer Di Segni på spørsmål, og presiserer at den også kommer fra venstresiden. Men så går samtalen over til migrasjonens tema:
Flukt, eksil og gjestfrihet hører med til vår historie og vår natur. Men jeg spør meg: Vil alle muslimene som kommer hit, respektere våre verdier og rettigheter? Og vil den italienske staten være sterk nok til å fremtvinge den respekten? Jeg tror dessverre svaret er et dobbelt nei. Og det bekymrer meg.
Jeg vil ikke at Europa skal ende med et nytt Auschwitz, fortsetter han, uten å presisere hvem ofrene ville bli.
Jeg vet at den ukontrollerte migrasjonen kan avstedkomme en intolerant reaksjon. Den ville involvere oss også, kanskje aller først.
Er tilstrømningen av muslimer i tusenvis et problem for jødene?
Ikke bare for jødene, men for alle.
Forholdet til islam er svært vanskelig, sier Di Segni.
Under et demonstrasjonstog i Milano forrige måned ble det ropt slagord på arabisk som hyllet Khaybar, massakren på jøder gjennomført av Muhammed. Jeg mottok private brev med unnskyldninger fra noen islamske organisasjoner, men jeg hørte ikke noe offentlig.
Saken er at den muslimske antisemittismen i Europa knapt kritiseres, og knapt får konsekvenser for avsenderen. Det manglende moralske motet til å konfrontere dette og andre eksempler på muslimsk intoleranse og undertrykkelse, tjener ikke europeerne til ære.