torsdag, mars 10, 2016

Kalifatets USB-minne med medlemslistor - "en guldgruva"

   
 
Den brittiska tv-kanalen Sky News ska ha fått en USB-sticka som innehåller stulna dokument med namn, telefonnummer och kontaktuppgifter för 22.000 personer från 51 länder som anslutit sig till Islamiska staten (IS). Både brittiska och tyska myndigheter har tillgång till listan.
– En guldgruva, säger en före detta chef vid brittiska underrättelsetjänsten MI6.
Registret överlämnades av en IS-avhoppare till den brittiska tv-kanalen Sky News, efter att ha stulits från terrorsektens interna säkerhetspolis.
– En fantastisk kupp, säger Richard Barett, tidigare chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6:s globala antiterroroperationer till tv-kanalen.

Hos tyska myndigheter

Han tillägger att registret kommer att vara ”en fantastisk guldgruva med information av enorm betydelse och intresse för väldigt många människor, i synnerhet säkerhets- och underrättelsetjänster”.
Också tyska myndigheter har tillgång till Islamiska statens medlemsregister, rapporterar tyska medier. Landets inrikesminister Thomas de Maizère bekräftar att den är äkta och att uppgifterna kommer att "innebära snabbare, tydligare utredningarna och strängare fängelsestraff", skriver The Guardian.

Okända IS-krigare

Sky News rapporterar att registret bland annat innehåller namn på hittills okända IS-medlemmar från Nordeuropa, Storbritannien, Mellanöstern, Nordafrika, USA och Kanada.
Många av männen har anslutit sig till Islamiska staten i Syrien via resor till terrorfästen i Jemen, Sudan, Tunisien, Pakistan och Afghanistan. Flera har, enligt tv-kanalen kunnat delta i jihad i Syrien och sedan återvänt till sina hemländer, uppenbarligen utan att bli upptäcktas eller övervakade av säkerhetstjänster.

Säpo kommenterar ej

Säpo säger att de känner till listan men vill inte kommentera om det finns svenska medborgare med på listan, eller hur många personer det rör sig om, utan hänvisar till att man inte uttalar sig om enskilda fall. (SVT)
 
***
 
Sky News börjar publicera dokument från kalifatet.
 
***
 
Läs Ledarsidornas kommentar
och svenska regeringens underliga agerande
för att undvika att bekämpa jihadismen...
***
 
Die Welt om innehållet i registret
 
***