tisdag, augusti 16, 2005

Den välregisserade grymheten

Al-Zarqawi är idag inte bara den flitigaste mördaren i Irak utan misstänks också vara aktivt inblandad i terroroffensiven i Europa. Mördarna stöds av en välsmord propagandaapparat. Det cirkulerar mängder av filmer och foton på nätet av deras våldsdåd.

Jag är mycket restriktiv med att länka till sådant, men vill ändå tipsa om en typisk Al-Zarqawi-film (Tack till Internet Haganah). Där utförs en bombning (självmords-bombare ?) i början följt av ett långt propagandatal av tre maskerade män framför en knäböjande fånge. Till slut mördas fången.

Michael Ignatieff hade 20 november förra året en tänkvärd artikel om detta på Dagens Nyheter -Kultur. Grymheten regisseras noggrant för att uppnå maximal effekt: "Mycket snabbt förstod terroristerna att de med hjälp av en filmad grymhet kan sända kalla kårar längs ryggen på en hel värld. Det har givit dem ett slagkraftigt nytt vapen. Här har vi nu terroristen som filmregissör. En man som nyligen togs gisslan i Irak har efter befrielsen berättat om hur omsorgsfullt terroristerna arbetade fram en videosnutt om honom: de var noga med vartåt gevären pekade, hur bakgrunden såg ut, var han knäböjde, vilka repliker han skulle tala in."