torsdag, september 01, 2016

"Torah bärs genom Oslos gator"


En glad nyhet från kollegan Document.no i Oslo:
 


 
Oslo-borgere kunne tirsdag ettermiddag se noe de aldri før har sett: Ortodokse jøder som danser ned Karl Johan. De danset til ære for og i glede over Torah-rullen som familien Philipson hadde donert til en Habad-menighet i Oslo.

Mange tråder knyttes sammen: Philipson emigrerte fra Oslo etter krigen. Sønnen fylte 50 år og ville feire ved å gi noe tilbake til Norge. Det gjorde han i form av en Torah, og opprettelsen av et Habad-hus midt i Oslo. Dette huset tilhører Lubavitch-bevegelsen – det er riktigere å kalle det en bevegelse enn en sekt. At Lubavitch er kommet til Oslo er også utrolig.

En Torah skal mottas i glede og det var det jødene viste i Oslos gater tirsdag. Paraden begynte på Stortorvet. Den var av sikkerhetsgrunner ikke varslet på forhånd. Folk sto langs fortauene og måpte. Et kraftig musikkanlegg sørget for at den disco-takt-lignende musikken fikk bena i bevegelse. Når man tenker på hvor lite det jødiske miljøet i Oslo er, var det forbausende mange mennesker. Tilreisende fra Gøteborg og Malmø. Og New York.
Lubavitch er store i Crown Heights, New York og store i Israel. Det var et touch av den store verden som besøkte Oslo.
Nordmenn tror kanskje at det er Oslo som er blitt internasjonal, men forstår ikke betydningen av det jødiske. Hvor stor og mangslungen den jødiske verden er.
Lubavitch-bevegelsen er ubeskrevet blad for de fleste. Selv bodde jeg i Israel på et tidspunkt hvor bildet av den syvende rabbiner. Schneerson, sto overalt. Det var til og med spekulasjoner i pressen om at han kunne være Messias.
 In 1951, Rabbi Menachem Mendel Schneerson became the seventh Rebbe of Chabad-Lubavitch, and he transformed it from a small chasidic movement into the largest and most widespread Jewish movement in the world today. He established a network of more than 3,600 institutions that provide religious, social and humanitarian needs in over 1,000 cities, spanning 80 countries and 49 of the 50 American states. Chabad institutions provide outreach to unaffiliated Jews and humanitarian aid, as well as religious, cultural and educational activities at Chabad-run community centers, synagogues, schools, camps, and soup kitchens.
At Lubavitch åpner hus, chabad, i Oslo er intet mindre enn sensasjonelt. Det er en utfordring for det politisk korrekte miljøet rundt synagogen i Bergstien og en utfordring til det offisielle Norge, som aldri har møtt en hassidisk jøde.
Huset ligger sentralt til og lubavitcherne legger stor vekt på det sosiale. Det er åpent for alle.
Etter paraden var det middag for 250 innbudte på Grand Hotel. Vertene hadde fløyet inn kokker og kjøkkenmester som skrubbet ned kjøkkenet og serverte en 100 % kosher-middag.

***