måndag, augusti 22, 2005

"Han vill debattera islamismen"

Tidningen Kristdemokraten från i fredags (nr 33/05) innehåller en längre intervju med Jihad i Malmös utgivare. Tidningen är tyvärr inte tillgänglig för icke-prenumeranter över nätet, så här är några utdrag:
"En som tar islamismen på allvar är kristdemokraten och tidigare kommunpolitikern Hans C Pettersson, idag ledamot i polisnämnden i Malmö. I maj slog han upp portarna till bloggen: jihadimalmo.blogspot.com.
- Namnet var ett medvetet val för att dra intresse till sidan, säger Hans C Pettersson.
.......
En särskild fråga under Hans C Petterssons tid i fullmäktige utgör bakgrunden till bloggen. År 2000 tipsade en iranier honom om en extremistgrupp som var på väg att etablera studiegrupper i Malmö. Pettersson tog upp det i fullmäktige och fick igenom ett beslut om att denna grupp inte skulle få använda kommunens lokaler.
Det var så det började. Sedan dess har han läst allt han kommit över i ämnet.
........
Hans C Pettersson poängterar att det inte är religionen islam han skriver om på sin blogg.
- Jag tar överhuvudtaget inte upp islam, varken positivt eller negativt. Utan det jag bevakar och kritiserar är islamismen. Den politiska avart av islam som gör en tolkning som leder fram till ett politiskt system. Men det är svårt för en del att begripa. De tror att det handlar om en anti-muslimsk blogg, men det gör det inte.
........
- Genomsnittsmuslimen i Malmö är ingen islamist utan ofta en person flytt undan denna ideologi och därför är minst mottaglig för propaganda. Men det som oroar mig är att ungdomar med en bakgrund i muslimska länder kan ha svårt att stå emot detta, och det svenska samhället ger dem inte heller några alternativ. I skolan är inställningen ofta att ungdomarna kan tycka vad de vill. Skolan ger inga normer att hålla sig till."