onsdag, juli 27, 2005

Glöm inte Madrid !


Varje ny katastrof har en tendens att förtränga de tidigare i människors medvetande. Så håller det på att gå med terrorattacken i Madrid.
Trots att det bara var ett drygt år sedan den hände och trots att den krävde ännu fler liv än dåden i London så börjar den glömmas. Hur många minns vilka som utförde den och om de är gripna ?
(Fotona: En bevakningskamera fångar explosionen på Atochastationen)
I korthet:
Madrid, den 11 mars 2004, klockan 7.39 på morgonen. Tre bomber exploderar i ett pendeltåg som just ankommit till Atocha centralstation på perrong två. Ett par sekunder senare sliter en laddning sönder ett tågsätt vid Santa Eugeniastationen. Två bomber exploderar i ett tåg på stationen El Pozo. Några minuter senare fläker fyra explosioner upp ett tågsätt från Alcalà de Henares cirka 500 meter före centralstationen Atocha.
Samtliga sprängladdningar exploderar inom loppet av några minuter. Tio bombväskor har exploderat i totalt fyra pendeltåg, som transporterar tusentals arbetare och studenter som
dagligen reser längs linjen från Alcalá de Henares till huvudstaden


Närmare 200 döda och minst 1.000 skadade. Alla räddningsorgan ansträngs till sin yttersta gräns.
En utmärkt rapport om händelsen och hjälpinsatserna kan laddas ned från Räddningsverkets hemsida.

Förövarna spårades bl a med hjälp av telefonnummer i de mobiltelefoner de använt för att utlösa sprängladdningarna. Sju stycken begick självmord sedan de spårats till en lägenhet. Ytterligare ett drygt dussin kommer snart att ställas inför rätta.

Myndigheterna har kartlagt ett nordafrikanskt islamistiskt nätverk på över 3.000 personer. Här finns både bombmännen, aktiva medhjälpare och en stor mängd sympatisörer som är beredda att hjälpa till när det behövs. Det finns tydliga likheter mellan detta lösa marockansk-algeriska nätverk, som verkar i Spanien, Frankrike och Benelux och det pakistanska nätverk som ligger bakom London-bomberna. Från Madrid går det också förbindelser till den s k Hofstad-gruppen i Holland som inspirerade Mohammed Bouyeri till mordet på Theo van Gogh.