fredag, februari 25, 2022

INVASIONSRAPPORT FREDAG

 

OBS ! Vill du se Wilderängs uppdateringar under dagen: KLICKA HÄR ! 

Se också Wikipedias nystartade artikel  2022 Russian invasion of Ukraine som växer hela tiden !

Den ryska cyberkrigföringen slår hårt mot alla pro-ukrainska sidor. Men dessa var i varje fall operativa för en stund sedan:

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM

****** 

UPPDATERAS: Mycket hårda strider – nattbombningar av Kyjiv – ryska förluster 800 man varav 200 VDV när Hostomelflygbasen fritogs – flygaresset Kyjivs Spöke uppges skjutit ner sex ryska plan
 

Artikeln kommer uppdateras löpande under dagen. De mycket hårda striderna mot angriparen Ryssland fortsätter i Ukraina. I natt genomfördes bombningar av huvudstaden Kyjiv och Ukrainas luftförsvar och flygvapen sköt ner minst ett rysk flygplan till. Ett ukrainskt flygaress i en Mig-29 uppges ha skjutit ner sex ryska flygplan i så kallad kurvstrid (eng dogfight) och tituleras Kyjivs Spöke. Den ukrainska försvarsmakten uppger att de ryska förlusterna under gårdagen – dvs inte inklusive i natt – var mer än 30 stridsvagnar, 130 stridsfordon, sex helikoptrar och sju flygplan. I manskap bedöms ryssarna tagit 800 man i förluster. 200 av dessa ska varit från de ryska desanterna i VDV när det ukrainska nationalgardets rörliga reserv, understött av Su-25 attackflyg och Mig-29 spetsflyget, tillsammans med ukrainska Spetsnaz återtog flygbasen Hostomel utanför Kyjiv.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

Ukrainsk Su-27 Foto: Erik Gustavsson

ANALYS: De ryska väpnade styrkorna är ingalunda obesegerbara i taktisk duellstrid mot en likvärdig, motiverad, tränad, utbildad och erfaren motståndare, med lite olika förutsättningar. Ukraina har låtit Kreml betala med unga ryska mäns blod för de små landvinningar angriparen gjorde under gårdagen. Försvararna har i sju år varit nedgrävda i stilleståndslinjen och en grov skattning är att man har 1.5 miljoner man som är veteraner från de senaste åtta årens krig – veteraner som inte är skotträdda, vet när man ska ta skydd och när man ska skjuta. Landet har också sedan 2014 byggt upp och moderniserat sitt försvar, som inte alls är på den nivå som gällde för åtta år sedan och har i sydöstra Ukraina grävt ner sig i sju år och i övrigt aktivt förberett försvar av resten av landet sedan minst i våras när Kreml började stationera ut trupp runt landets gränser.

Frågan som kvarstår är om Ukraina kan segra operativt och strategiskt också, och inte bara på taktisk nivå. Det handlar om uthållighet, krig är ett maraton och inte en sprint. Putin har omgiven av lismande sykofanter uppenbarligen gjort en felbedömning, för blodbadet på Hostomel var knappast en del av planen.

KOMMENTAR: För att kommentera Kyjivs Spöke, så visar de ukrainask Mig-29:orna och Su-25:orna att Kremls påståenden om att man slagit ut Ukrainas luftförsvar var lika trovärdigt som att man tidigare påstått att man inte alls tänkte anfalla Ukraina. Att skjuta bort fasta radarinstallationer och sätta en robot i ett kontor på varenda flygbas, och en i startbanan är inte att skjuta bort luftförsvaret.

Däremot ska man förstås ta Kyjivs Spöke med en rejäl nypa salt. Det blir dock en bra rubrik som alla reagerar på och det står uppges, inte att det faktiskt är så. Snarare har allmänheten nog klumpat ihop vad man sett de ukrainska Mig-29:orna skjuta ner över Kyjiv, vilket påstås varit två ryska Su-35, en Su-27, en Mig-29M och två Su-25.

Snarare bör man nog prata om Kyjivs Spöken och klumpa ihop de nedskjutna planen och helikoptrarna på samtliga Mig-29:ors piloter.

Inget stridsflygplan är bättre än sin pilot. Det sker konstiga saker i krig, den långa svansen av outliers gör att det uppstår hjältar som verkar göra osannolika saker. Och sakerna är osannolika. Men om du har 400 000 man i strid, så kommer några av dem rent statistiskt klara av osannolika saker. En film på ett av Kyjivs Spöken finns här. En filmsekvens nedan med påstått en ukrainsk Mig-29 och en rysk Su-27 i kurvstrid över Kyjiv på mycket låg höjd.

Siffrorna för de ryska förlusterna kommer från det ukrainska försvaret själva. Detta är också källan till den utmärkta Wikipediaartikeln om kriget.

Det finns ingen anledning att ifrågasätta att sju flygplan och sex helikoptrar skjutits ner – sådant är enkelt att dokumentera. Det samma gäller 30+ stridsvagnar och 130 pansarfordon. Begreppet förluster inkluderar skadade och tillfångatagna och UAWire uppger att 450 ryska soldater och officerare har dödats, av 800 förluster. Det är inte en orimlig siffra när man betänker att 30+ stridsvagnar har tre besättningsmän vardera och när man får en ammunitionsbrand som skickar iväg tornet 40 meter så finns det inga överlevande i stridsvagnen. Ett stridsfordon kan ha 10-12 ombord. Alla fordonsförluster innebär dock inte att alla ombord skadas eller dödas, men siffrorna är rimliga i förhållande till antalet utslagna fordon.

Ingen sida rapporterar särskilt mycket om de egna förlusterna, vilket är normalt. Medgivanden finns, t ex medger Ukraina att ett transportflygplan sköts ner och fem ombordvarande dödades. 18 ukrainska civila ska dödats och 100 000 ska än så länge flytt. Ukrainas president anger totalt att man fått 137 dödade och 316 skadade. Han framträder nu i stridsskjorta.

Vad gäller flyktingar så förbjuder undantagstillstånden ukrainska män i åldern 18 – 60 att lämna landet. De ska vara kvar för att kunna mobiliseras.

Befrielsen av Hostomel var extremt blodig och en köttkvarn för ryska VDV. Det tog tio timmar och den operativa reserven i det ukrainska nationalgardet ska ha haft understöd av ukrainskt Su-25 attackflyg och skydd av Mig-29:orna, som ska gått hårt åt helikoptrarna. Själva landsättningen ska ha varit misslyckad, då spetsflyget och luftvärnet tvingade många helikoptrar att vända – man tål helt enkelt inte hur stora förluster som helst. En del soldater från ryska VDV ska kommit undan och flytt till skogs, men de ryska förlusterna ska alltså vara 200 man från ett elitförband. Även ukrainska Spetsnaz ska deltagit i rensningen av flygplatsen som pågick in i mörkret på sena kvällen. Även artilleri ska ha satts in mot flygplatsen. Detta var knappast Putins plan. 18 stycken flygplan med VDV med pansarfordon ska ha lyft för att luftlandsättas, men fick avbryta då flygplatsen inte längre var säker. Planen var nog annars att man den vägen snabbt skulle ta sig in i ett Kyjiv där sykofanterna lovat Putin att ukrainarna skulle gett sig utan strid när de blivit rädda för ryssens styrka. Det är för många referenser till detta stycke, så jag prioriterar inte att länka.

I natt utfördes flygbombningar av Kyjiv. Minst ett ryskt bombplan blev nedskjutet över staden och delar ska kraschat in i bland annat ett bostadsområde där räddningstjänsten fick släcka bränder i lägenheter. Film på nedskjutningen nedan och eldklotet i större detalj här.

Rysk stridsmoral kan diskuteras. Det finns filmer från ukrainska försvaret på krigsfångar, som därmed inte kommer länkas här. Ett fall handlar om en hel spaningspluton som gav sig, då de inte trodde de skulle hamna i strid. Plutonchefen framträder sårad med blodiga kläder och omplåstrad arm. Andra filmer visar värnpliktiga unga ryska soldater. En rysk soldatmoder hemma i Moderlandet ska uppgett att hennes son precis kallades in till sin värnpliktsutbildning i höstas, och skickades direkt till förbandet som var framgrupperat till Ukraina utan att ens fått sin grundutbildning.

Ukrainare står på kö för att få vapen och anslutas till territorialförbanden. Det inkluderar personer från de 1.5 miljoner veteranerna från de senaste åtta årens krig. Ger sig Ryssland in i försvarade städer blir det snabbt otrevligt.

Livekommentaren till filmen på en Ka-52 som sköts ner över vatten igår när de som filmade såg att piloten dalade ner i fallskärm var “ska vi dränka idioten”. Det var en kvinna som sade. Huruvida piloten sedan dränktes av lokalbefolkningen eller räddades framgår ej.

Lägesbild nu på morgonen. Källa från Wikipedia. Licens CC-BY-SA.

Källa: Wikipedia. Licens CC-BY-SA

Ryssland har gjort stora framgångar i södra Ukraina upp från Krim, ironiskt nog där man hade som minst styrkor redo – en armékår istället för en armé. Kanske underskattade Ukraina behovet av försvar. Eller så är det en fälla, där Ukraina tänker anfalla ner med sin operativa reserv och skära av styrkorna från Krim.

I de sedan tidigare ockuperade sydöstra Ukraina har stilleståndslinjen hållit, trots massiva ryska anfall. Ukraina har grävt ner sig i sju år, och det kommer ta tid att slå den försvarslinjen, om man inte kan falla den i ryggen via ett genombrott norröver.

Igår kväll gick Ryssland in över gränsen vid Chornobyl, och ska ha tagit kärnkraftverket. Det finns fortfarande reaktorer i bruk på den beryktade anläggningen. Strålningsnivåerna i terräng är inte farliga, annat än på vissa enskilda platser, så länge man inte tänker bo där ett helt liv. Däremot kan striderna riva upp radioaktivt nedfall som har satt sig i marken, så bli inte förvånade om vindarna kommer föra med sig förhöjd bakgrundsstrålning hela vägen till Sverige.

Därmed var sammanfattningen och lägesbilden klar. Nedan kommer kontinuerliga uppdateringar följa under dagen.

08:23 Storbritanniens skattning av ryska dödade är mer än 450 personer. I linje med siffrorna ovan.

08:25 Obekräftade uppgifter (inga foton) gör gällande att mindre ryska enheter har nått utkanten av Kyjiv.

08:26 Ukraina ska ha beskjutit en rysk flygbas utanför Rostov med sina Tochka-U semiballistiska robotar. Ukraina slår alltså nu tillbaka mot ryska baser på ryskt territorium, vilket man har rätt till enligt folkrätten när man är angripen själv. Uppenbarligen klarar inte ryskt modernt långräckviddigt luftvärn som S-400 ens av att ens skjuta ner sovjetiska Tochka-robotar från 80-talet. Geolokalisering här.

08:28 Det fattiga grannlandet Moldavien tar sitt ansvar enligt FN-stadgan och har förberett flyktingläger för ukrainarna. 4 000 ska ha flytt till landet igår.

08:39 Ukrainsk civilbefolkning slangar diesel från en övergiven rysk BTR utanför Charkiv. Det är ett stridsledningsfordon för övrigt, så det är en kompani- eller bataljonsledning som övergivit fordonet och flytt.

08:52 Film på två ryska BM-21 salvpjäser utanför Charkiv. Eller före detta. Särskilt den ena, som verkar drabbats av väldigt dålig stämning, antagligen när dess paket av robotar haft frågor. Ukraina håller fortfarande fronten i utkanten av Charkiv, trots att man är anfallna av första gardespansararmén, Kremls slagkraftigaste förband.

09:30 Slaget om Kyjiv har av allt att döma inletts.

Det finns filmer med ljudet av skottlossning från finkalibrig eld, dvs handeldvapen. Det finns fler filmer, men alltid med finkalibrig eld, så det verkar än så länge främst handla om avsutten strid man mot man. Vilket också betyder att Kyjiv försvaras. En icke geolokaliserad film visar ett påstått ryskt stridsfordon, men det kan vara ukrainskt så jag lägger inte ut.

Vad som är säkert är att Ukrainas försvarsdepartement har gått ut med uppmaningen att alla civilpersoner med drönare ska kontakta försvaret och använda dessa – antingen genom att ge bort dem, eller själv ansluta sig som drönarpilot – för att hjälpa försvaret av huvudstaden. Med antagligen tusentals drönare skulle varenda skyttegrupp kunna ha möjligheten att titta runt kvarteret och hela tiden lokalisera angriparen. Man uppmanar också invånarna att göra Molotovcocktails – brandbomber där man fyller en flaska med brandfarlig vätska och en trasa för att antända. Dessa kan användas mot pansarfordon, särskilt om luckor är öppna eller mot luftintagen för motorerna.

Ukraina förbereder sig för stadsstrid. Det är tveksamt om Ryssland med sitt fokus på pansar och relativt sett lite skyttesoldater kan vänta sig några snabba framgångar. Kyjiv delas också av Dnepr och bara för att man nått den västra sidan har man inte nått centrum där ledningen av landet sitter.

A river runs through it

Därtill är huvudstaden bara en symbol. Den lagstiftande makten är inte en funktion av en byggnad och vem som kontrollerar den byggnaden – det är en funktion av de folkvalda parlamentarikerna och de kan sitta någon annanstans. Samma är det med presidentpalatset – presidenten avgår inte bara för att man tagit hans residens eller för den delen hans kontor. Han avgår om han röstas bort i ett legitimt presidentval eller avsätts av det legitima parlamentet.

09:45 Omfattande civila protester mot kriget i diktaturens Ryssland

Det är viktigt att uppmärksamma att kriget inte alls har fullt stöd av ryssarna. Ryssar gick ut på gatorna i både Moskva och Piter igår kväll och protesterade, väl medvetna om att de kommer bli gripna på grund av demonstrationsförbudet. Det samma gällde över hela landet. Tusentals ska ha gripits runt om i landet och riskerar nu fängelse för att använt den i Ryssland olagliga yttrandefriheten. Det finns förvisso yttrandefrihet i grundlagen, men de facto anses den olaglig i tillämpning och praktik, om man nu inte har en väldigt stor plånbok.

Sådana här protester kräver civilkurage, långt större än att protestera mot något i Sverige vilket är riskfritt så länge man inte ägnar sig åt våldsamt upplopp.

Tidningen Novaja Gazeta riskerar att hela redaktionen faller ut från höga fönster eller får sina underkläder tvättade av FSB efter att på en svart framsidan fördömt kriget och skrivit på både ryska och ukrainska på sidan att tidningen “anser att kriget är galenskap och inte ser det ukrainska folket som en fiende och inte det ukrainska språket som ett fiendespråk”.

Nedan skanderar ryssar “nej till krig” i Moskva och här finns en film från demonstrationerna i Piter, inklusive hur de ryska polisen eller inrikestrupperna iklädda svarta balaklavor våldsamt griper demonstranter framför kamerorna, helt utan att bry sig om att de filmas. Allt medan de ryska talkörerna fortsätter skandera “nej till krig!”

Alla ryssar är dock inte klarsynta, och många har gått på åtta års konstant propaganda från regimkontrollerad media.