torsdag, februari 10, 2022

Torsdagens lägesrapport


Lägesrapport torsdag: Ryssland spärrar av Ukraina från Svarta havet i robotövning – övning inleds i Vitryssland – Storbritannien och USA förbereder trupp för att hantera flyktingkris i Polen
 

Samtidigt som den ryska förstärkningen av landstigningskapaciteten anländer till Svarta Havet kommer Ryssland spärra av Ukraina från havet genom att utlyst en NOTAM för skarpskjutningsövningar i Svarta havet. Detta sker också samtidigt som de ryska-vitryska gemensamma övningarna officiellt startat i Vitryssland, där de ryska trupperna koncentrerats till gränsen mot Ukraina runt Dnepr. USA ska skicka trupp till Polen för att kunna ta hand om amerikanska medborgare som flyr från Ukraina och Storbritannien sätter trupp i beredskap för en flyktingkris som bedöms omfatta upp till fem miljoner flyktingar. I Sverige framträdde statsminister Magdalena Andersson (S) på Berga Örlogsbas och regeringen ska idag fatta beslut om att begära in besked från Försvarsmakten och FMV om hur svenskt försvar snabbt kan förstärkas inför ett beslut om ökade anslag. Bloggen spekulerar fritt kring hur ett möjligt ryskt angrepp mot Ukraina kan se ut, utifrån var rysk trupp är grupperad.

Hypotetiska anfallsriktningar mot Ukraina utifrån hur rysk trupp är grupperad idag. Pilarna är dragna intill större vägar för att dessa ska synas på kartan. Se pilarna som huvudprinciper och ett exempel. Om Kreml beordrar anfall kommer det också ske finter för att splittra ukrainskt försvar och alla anfallsriktningar kommer inte användas. Karta via OpenStreetMap.

CNN och Wall Street Journal rapporterar att Vita Huset har godkänt en plan om att skicka 2 000 man till Polen för att bistå amerikanska medborgare som flyr från Ukraina när Ryssland anfaller.

Storbritannien sätter 1 000 man i beredskap för att bistå Polen vid en flyktingkris vid ryskt anfall mot Ukraina. Bedömningen från USA är att det kan handla om mellan en och fem miljoner ukrainska flyktingar som tar sig till Polen. Tidigare har flyktingarna i Ukraina omlokaliserats inom landet, men ett fullskaligt ryskt storangrepp kommer göra detta omöjligt, och om syftet är att störta regeringen i Ukraina och ta över makten kommer många inte heller vilja vara kvar i ett land som blir en del av diktaturen Kreml.

Vitryssland och Ryssland inleder idag sin gemensamma övning. De ryska truppstyrkorna är koncentrerade till öster och väster om Dnepr norr om den ukrainska huvudstaden Kyjiv, vilket inte direkt är deeskalerande. Bedömare menar att övningen kan vara ett sätt att dölja ett faktiskt anfall, men som bloggen rapporterade igår håller Ukraina samtidigt motövningar.

Dnepr flyter genom Kyjiv

Extra illavarslande är att Ryssland via avlysningar via NOTAM spärrar av Ukraina från Svarta Havet, undantaget ukrainskt territorialvatten sydväst om Odessa. Se karta. Man kommer mellan den trettonde och nittonde februari alltså inte tillåta någon annan sjöfart i områdena. Samtidigt når förstärkningarna av landstigningsförmågan nu Svarta Havet.

Man kan gissa att med start den trettonde februari, dvs på söndag så ökar risken för att öppet angrepp mot Ukraina rejält.

USA har med en P-8 Poseidon baserad på Island fortsatt spana efter en ubåt utanför Norges kust. Se bra OSINT-källa här. Eller så är det en del av en övning.

Stridsbåt 90 till vänster i bild, men före de utrustades med dubbla Gatlingkulsprutor

I Sverige framträdde statsminister Magdalena Andersson (S) på Berga örlogsbas, med stridsbåtar och terrängbilar bakom sig på presskonferensen, och flankerad av granatkaster och den portabla sjömålsrobot 17. Hon framträdde även på en stridsbåt utrustad med så kallade Gatlingkulsprutor och styrde även sagda stridsbåt. Framträdandet är ovanligt för svensk del, men skickar ett tydligt tecken om att regeringen tar läget på allvar.

Under regeringssammanträdet idag kommer man fatta ett antal beslut om försvaret. Beskedet är att Försvarsmakten och FMV ska redovisa vad man snabbt kan göra för att stärka svenskt försvar. Detta inför ett beslut om att ge ökade anslag – först vill man veta att pengarna kan ge operativ effekt snabbt. Annat intressant är att regleringsbrevet för Försvarsmakten ska justeras, dvs regeringens order till myndigheten.

Rosenbad bygger även om Försvarsmaktens regleringsbrev

Ryssland deltar inte i den årliga säkerhetskonferensen i München. Det är första gången sedan 1999 som det inte finns någon officiell rysk delegation på plats.

En av Putins tre lyxyachter har lämnat Tyskland och är på väg hem till Ryssland, där de övriga två redan finns. Bedömare menar att det är för att inte fartyget ska beslagtas vid utökade sanktioner om Kreml beordrar nytt anfall mot Ukraina.

Utifrån hur rysk trupp är grupperad runt Ukraina kan man enligt kartan ovan spekulera kring angreppsvägar för Ryssland i ett nytt anfall mot Ukraina.

Det finns inga större ryska truppkoncentrationer i västra Vitryssland, utan dessa hittas på bägge sidor om Dnepr i Vitryssland. Antagligen förbereder man två anfallriktningar på vardera sidan om floden för att gå mot Kyjiv.

Det finns även en mycket stor koncentration av trupp precis på den ryska sidan om gränsen mot Vitryssland, som kanske ska utgöra en tredje anfallsriktning ner mot Kyjiv eller förstärka de andra två.

Nästa koncentration av trupp finns på ryska sidan om gränsen mot Charkiv, Ukrainas näst största stad. Ett anfall mot staden kan förvisso möta mycket hårt motstånd i stadsstrider, men annars även användas för att gå ner mot Lugansk och Donetsk från norr, samt mot floden Dnepr.

Ytterligare trupp finns nordost om Lugansk och kommer rimligtvis anfalla västerut.

En mycket stor koncentration av trupp hittas också runt Rostov, och lär anfalla genom de ockuperade områdena i Donetsk och Lugansk, dels upp via Donetsk och dels mot det ukrainska fästet och hamnstaden Mariupol vid den avspärrade Azovska sjön.

Dock ska man komma ihåg att ukrainskt försvar har grävt ner sig längs ingenmans land mot de ockuperade områdena

Från Krim kan man anfalla i två anfallsriktningar – dels österut mot Mariupol och dels mot nordväst mot Dnepr. Dock är det väldigt smal terräng.

Detta kan man komma runt genom landstigningar bakom de ukrainska linjerna, t ex för att skära av Mariupol.

Många pratar om att man ska landstiga mot Odessa, men Ryssland har nog inte tillräckligt med amfibiekapacitet för att ta en hel stad sjövägen. Däremot kan man inringa staden, samt slå sig fram till Transnistrien, dvs de ockuperade delarna av Moldavien, och samtidigt spärra av Ukraina landvägen mot Rumänien.

Dock tror jag att Ryssland bara har möjlighet till en eller två meningsfulla landstigningar, så det blir en prioriteringsfråga – Odessa och Transnistrien eller skära av Mariupol och stödja en offensiv landvägen för att binda samman Ryssland och det ockuperade Krim även via fastlandet och inte bara bron över Kertjsundet.

Sammantaget ser hotet ut att vara mot Kyjiv, Charkiv, och sydöstra Ukraina öster om Dnepr.

Ska man finta så skulle jag säga att Charkiv är lämpligast, då staden rimligtvis är svårast att ta – undataget huvudmålet Kyjiv – och bäst används för att binda upp ukrainskt försvar.

Detta är alltså hur ryska offensiva förband ser ut att vara grupperade idag. Men kom ihåg att allt Kreml säger och gör kan och bör ses som en kombination av påverkansoperationer, desinformation och vilseledning (maskirovka). Det är dock ett enormt projekt att flytta trupp från där de är grupperade idag.