torsdag, april 07, 2022

TORSDAGENS LÄGESRAPPORTER

 


Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

 

 


Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  


 ****


UPPDATERAS: 43 dagar av fullt krig – filmbevis på hur rysk trupp skjuter ner civila i Butja – var tionde ukrainare har flytt landet

Rysslands nya anfall mot Ukraina i det åttaåriga kriget har nu pågått i 43 dagar. Det har nu publicerats filmbevis på hur rysk trupp skjuter ner civila ukrainare i Butja. Var tionde ukrainare har flytt landet och ytterligare sju miljoner är internflyktingar i landet. I väntan på ett nytt försök till rysk storoffensiv i söder och det förmodade slaget om Donbas har det inte skett några större ryska framsteg. Mariupol försörjs fortfarande utifrån, vilket foton på ny utrustning visar, vilket också visar att Rysslands kontroll över södra Ukraina inte är så god som de själva hävdar. Hackernätverket Anonymous har hackat sig in i Kremls övervakningskameror, ner till inspelningar från individuella möten i olika konferensrum.

En gammal stridsvagn av typen T-72

Hackergruppen Anonymous, som tydligt tagit ställning mot Putin, Kreml och Rysslands krig i Ukraina, avslöjar nu att man hackat sig in i Kremls övervakningskameror och har inspelningar på mötesnivå. Det handlar antagligen om tiotusentals timmar av material, men potentiellt kan man framöver alltså publicera vad som sagts på enskilda möten om övervakningskamerorna även spelat in ljud. Som skönlitterär författare är det förstås fantastiskt att få tillgång till detaljerade bilder på interiörerna i Kreml.

Anonymous lär inte ha gått ut med detta före man laddat ner alla sparade övervakningsfilmer. Om inte annat kommer filmerna visa att Putin har flytt Kreml och att bunkertsaren således sitter och gömmer sig borta i Altai.

Nu verkar jag inte bokmärkt filmen, men hittar den kanske igen senare. På en film visar ukrainska försvarare i Mariupol hur de erhållit helt ny utrustning i form av civila drönare, komplett med förpackningarna. Tydligen lyckas man fortfarande förse Mariupol med militära förnödenheter. Det ryktas om att Ukraina har en luftbro med helikoptrar, som flyger in vapen och ammunition och flyger ut sårade. En helikopter ska skjutits ner härom dagen, men det visar ändå att Ryssland inte kontrollerar södra Ukraina och att Ukraina uppenbarligen kan penetrera ryskt luftförsvar, igen och igen. Belgorod är inget unikt alltså. Det kan vara en kombination av god kartläggning av luftförsvaret via realtidsutbytet med amerikansk flygspaning och signalspaning, samt telekrigföring.

Likt mycket annat kommer man först få facit på mycket av det som pågår under kriget när historieböckerna skrivs de kommande decennierna. Det finns en hel del som inte publiceras som filmer på Internet.

Annars verkar det inte skett några väsentliga ryska framsteg under gårdagen. Ukraina uppges återtagit några byar väster om Dnepr utanför Cherson, men å andra sidan uppges Ryssland gjort det samma. Striderna runt Cherson fortsätter och frågan är om Ryssland avser att bita sig fast på Dneprs västra strand eller dra sig tillbaka?

4 278 000 ukrainare har flytt från landet uppger UNHCR. Det är tio procent av landets befolkning, och främst kvinnor och barn på grund av förbudet för män åldern 16 – 60 år att lämna landet. IDMC uppger att över sju miljoner ukrainare är internflytkingar på grund av det nya ryska anfallet mot landet. Totalt handlar det om över en fjärdedel av landets befolkning som är på flykt, vilket procentuellt kan jämföras med samtliga boende i Stor-Stockholm (Stockholms län) ur ett svenskt perspektiv.

Det är inte sant förrän Kreml förnekar det. Det har nu publicerats en första drönarfilm som bevis på att Ryssland sköt ner civila i Butja. VARNING! På denna drönarfilm syns hur rysk trupp med en automatkanon ombord på ett pansarfordon skjuter ner en ukrainsk civil cyklist i Butja. Inga detaljer i filmen som, men jag sätter en varning ändå.

Cyklisten kommer cyklande på en parallellväg till en väg genom Butja där en rysk kolonn av fordon står uppställda, förmodligen under flykten förra veckan. Pansarfordonets skytt öppnar eld upprepade gånger med automatkanonen mot cyklisten, som sedan inte dyker upp igen, utan förmodligen är dödad.

Rysk trupp inte bara flydde, utan lämnade även försåtsmineringar, dvs illvilliga anordningar avsedda för att skada eller döda ukrainare efter att ryssarna övergett området. Här är ett foto på en rysk försåtsminering med en handgranat på en dörr i Makariv, nära Butja. Öppnas dörren kommer sprinten dras ur handgranaten som någon sekund senare kommer explodera.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

10:14 Nathan Ruser uppmärksammar ett krigsspel över krigets utveckling, där slutsatsen är att Ryssland saknar den militära styrkan att få Ukrainas försvar att kollapsa. Då förutsatte ändå den simuleringen att Mariupol, Konotop och Sumy skulle fallit, vilket alltså inte inträffat och således har Ryssland försvagats ytterligare.

10:18 Vittnesmål till bloggen från massmördandet av civila ukrainare i Borodjanka.

Kvinnan i familjen begav sig till slut ut för att leta efter vatten och råkar möta en rysk soldat. Hon erbjuder honom alla hennes smycken om han låter henne gå och inte skadar henne. Han nekar och vill inte ta emot smyckena, men säger att hon och hennes familj måste fly eller gömma sig, för det har utgått order om att döda alla civila i Borodjanka.

Något som alltså denna individuella ryska soldat inte lydde. En ukrainsk familj är i livet tack vare denne anonyme soldat. Det finns individer bland de ryska soldaterna som gjort det rätta och vägrat följa order.

10:25 Filmsekvens (drönare eller fast spaning på långt avstånd?) på hur ukrainskt artilleri slår mot ryskt artilleri som håller på att grupperas på en åker. Mot slutet flyr flera lastbilar från platsen. Minst en lastbil totalförstörd och flera verkar lämnas på platsen. Även artilleriträff inne bland de grupperade artilleripjäserna, som kan drabbats av dålig stämning.

Ukraina är uppenbarligen alerta och slår mot ryskt artilleri så fort man upptäcker det. Värt att notera här är att det handlar om klassiskt yttäckande artilleri och inte det magiska artilleriet som alltid får in direktträffar på pansarfordon.

10:32 För lite glädje i allt elände hittar ni här en film på en av de överlevande hundarna fråni Butja, som återförenas med sin husse.

11:18 Karta med varifrån identifierade personer i ryska 64:e motorskyttebrigaden kommer i Ryssland. Dessa åkte alla i slutändan till Butja, där förbandet deltog i mördandet, våldtäkterna, plundringarna och krigsbrotten.

11:30 Ska hålla en lunchpresentation hos förvaltaren ABD Sundal Collier om kriget i Ukraina nu, så det blir radioskugga en stund.

13:45 Den brittiska underrättelsetjänstens dagsaktuellakarta visar att området runt Sumy fortfarande karaktäriseras som omstritt. Återstår att se om man bara är konservativa i sin bedömning eller om det finns väsentlig rysk trupp kvar i området.

14:42 På de ryska dödslistorna för Butja ska man haft veteraner från skyttegravskriget i sydöstra Ukraina de senaste sju åren, personer inom rättsväsendet och ägare av jaktvapen. Uppenbarligen har det skett spionage och inhämtning av dessa uppgifter. Tål ju att funderas på kring i vilken omfattning denna inhämtning sker även mot Sverige.

Magnus Ernström påtalar att numera ska vapenägarregistren delas internationellt inom EU, så uppgifterna kan släppas till Ryssland även av spioner i andra länder än Sverige.

15:38 Finland avser att ta beslut om Natoansökan efter påsk. Ansökan sker sedan i maj. Den 14:e april, dvs på skärtorsdag kommer avsikten att besluta om att söka medlemskap att presenteras.

16:01 Drönarfilm på när den mycket imponerande ukrainska pansarterrängbilen BTR-4E med sin vapenstationsstyrda 30 mm automatkanon slår ut två ryska T-72 stridsvagnar bakifrån. Bägge verkar börja brinna i motorerna. Den ena börjar köra därifrån, men slås sedan ut helt. Den andre lyckas inte flytta sig alls, utan verkar slagits ut redan på första träffen. Jämförelser kan göras med svenska stridsfordon 9040, som har en kraftigare automatkanon.

Det krävs förstås minst sagt nerver av ukrainskt stål för att göra detta, samt inte så lite skicklighet att manövrera in i denna position. Det kan dock ha skett med stöd av den civila drönare som övervakar och ger en överlägsen överblick och lägesbild, så man kan manövrera in i rätt position utan att behöva chansa.

Oavsett visar det vad man kan uppnå med rätt vapensystem, rätt personal och rätt ledning.

Sveriges motsvarighet patgb 360 har bara en tung 12.7 mm kulspruta på sin vapenstation.

Svensk vapenstation. Här utan kulsprutan monterad.

 19:38 Enligt en lokal telegramkanal i ryska Pskov, där 76:e VDV-divisionen har sin bas nära gränsen till Estland, så ska 60 VDV-soldater vägrat strida i Ukraina. De skickades tillbaka till Vitryssland och sedan till Pskov. De flesta uppges få sparken men några av dem hotas även med åtal för fanflykt.

19:49 Av de dödade civila i Butja ska 90% skjutits till döds uppger borgmästaren. Än så länge har man hittat 320 dödade civila i stadsdelen rapporterar Deutsche Welle. Att de är skjutna talar för avrättningar. Mycket mer detaljer i artikeln hos DW, som dock är på ryska. Bland annat sköts en gravid kvinna och två barn i en bil. De begravdes av kvinnans man tillika barnens far. Mannen använde bilens registreringsskyltar för att göra ett kors för gravplatsen.

19:50 I Borodjanka förbjöd ryssarna lokalbefolkningen att försöka rädda personer begravda under rasmassorna från sönderskjutna hus. Man ska hört skrik från under ruinerna i upp till en vecka från instängda och långsamt döende. Kropparna håller nu på att grävas fram.

*****

 Bild

 ***

 Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

ISW dagsrapport 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från LIGA.net nyhetsbyrå 

*****


****

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER
 
 
 
 
 
  

 
 
Speciellt för militär-nördar: