onsdag, juni 22, 2005

Lite sommarläsning: En fantastisk historia...

De svenska medierna har knappast alls uppmärksammat den senaste tidens våldsamma händelser i Köpenhamns undre värld.
Knarkkrig, gatuvåld, flera mord, kamp om kontrollen över exklusiva inneställen och islamism.
Allt i en enda röra.
Låt oss försöka reda ut vad som sker:


 1. Haschhandeln i Köpenhamn är en storindustri som omsätter miljoner per dag. Kontrollen över den är således enormt lockande för alla kriminella. Sedan många år har den byggt på en alians mellan mc-gängen som fungerar som grossister och en dansk kartell med detaljister i huvudsak i Christiania.
 2. De senaste åren har några libanesiska och jordanska klaner börjat tränga in på marknaden. Från början konkurrerade de framförallt genom lägre priser och bättre service. De har öppnat ett stort antal s k haschklubbar ("knarkhandelns jourbutiker") och t o m erbjudit hemleveranser.
 3. Efterhand har den starka och mycket våldsbenägna Hasan-klanen från Nablus tagit över. Nu blev hot och våld istället för service. Klanen är bosatt på Själland och i Skåne och omfattar minst ett hundratal släktingar och "allierade". De är nära lierade med Hamas och gynnar framförallt moskén på Dortheavej som styrs av imam Abu Laban.
 4. Ett tecken på deras styrka (och kanske hybris ?) var k-pistattacken mot kartellens vaktstyrka i Christiania, en direkt utmaning mot Hells Angels . En vakt dödad.
 5. Nu har de också börjat kräva att få sälja sina varor inne på stadens exklusivare nattställen. Krögare eller vakter som protesterar råkar ut för "olyckor".
 6. Den 28 maj skulle vaktchefen på innestället Café Rust bestraffas. Han har libanesisk bakgrund, god kännedom om gängen på Nörrebro och kunde därför effektivt stoppa all knarkförsäljning. Polisen beskriver honom som plikttrogen och lojal mot ägaren. När ett halvdussin Hasan-ligister angriper med knivar och påkar skjuter han två skott med sin pistol.
 7. Ammar Hasan (24) dödas. Storebror och klanens "operative chef" Tumana Hasan (30) såras.
 8. Polisen griper för säkerhets skull samtliga inblandade...
 9. Den 30 maj stormas Rigshospitalet av ett grupp från klanen, som hotar vakter och personal och fritar Tumana. Dagen efter griper polisen en av Tumanas yngre bröder för överfallet.
 10. Vaktchefens släkt mordhotas och göms undan av polisen. Imam Abu Laban "föreslår" att de betalar minst 200.000:- till Hasan-klanen om de vill leva...
 11. Över 500 anhängare deltar i en begravningsceremoni för Ammar i Abu Labans moské. Därefter flygs kistan i ett chartrat plan till "hembyn" Tammoun. Trakten beskrivs som helt behärskad av Hamas och Islamiska Jihad. PLO:s poliser dyker inte gärna upp där.
 12. Nu väntar Köpenhamnspolisen pa nästa överfall..

(fortsättning följer säkert....)