onsdag, mars 16, 2022

ONSDAGENS LÄGESRAPPORT FRÅN UKRAINA

    UPPDATERAS LÖPANDE UNDER DAGEN                                

 

                                Ukrainska kvinnor och barn går över gränsen till Polen

 

Ryska förluster från 24 febr – 16 mars

soldater -  över 13.800

flygplan – 84
helikoptrar – 108

tanks ‒ 430
pansarfordon  ‒ 1375


artilleribatterier –
190
MLRS (raketartilleri) -
70
luftvärnssystem -
43

övriga fordon -
819
båtar
- 3
tankbilar -
60

DRÖNARE - 11

"specialutrustning"  - 10


(källa: Ukrainas generalstab kl 08)

 

 ****

 

UPPDATERAS: Ukrainsk motoffensiv runt Mykolajiv – rysk flykt från Chersons flygplats – ryska marinen beskjuter Odesa – Ukraina besvarar elden och kan ha sänkt fartyg

Putins nya anfall mot Ukraina verkar kört fast och runt Mykolajiv ska en ukrainsk offensiv eventuellt skurit av rysk trupp. Ryssarna flyr även från Chersons flygplats. Kustremsan kring den viktiga hamnstaden Odesa, tillika vägen till Rumänien, beskjuts sedan igår kväll av ryska marinen som har stävat med ett landstigningsföretag mot staden. Ukraina besvarar elden och obekräftade uppgifter talar om att man träffat eller rent av sänkt två ryska fartyg.

Det ryska örlogsfartyget RFS Stojkij på floden Nyen i Sankt Petersburg

Ett anfall mot det väl befästa Odesa ter sig som ännu ett lönlöst självmorduppdrag för Ryssland. Man har på tre veckor inte lyckats ta mindre och mer oförberedda städer – t ex Sumy – än så trots att man anfallit dem med tiotusentals man och tung utrustning. Landstigningsföretaget kan på sin höjd – om man inte får några sänkta fartyg – omfatta några tusen soldater, även om man också flyger in luftlandsättningstrupper med helikopter.

Läget är oklart, men sedan igår kväll har stränderna runt staden beskjutits enligt flera uppgifter, inklusive filmer. Uppgifter gör också gällande att Ukraina besvarar elden, och det påstås helt obekräftat att man träffat och eventuellt rent av sänkt två ryska örlogsfartyg, vilket bara visar på idiotin bakom det ryska påhittet. Tidigare har Ukraina visat att man med sitt raketartilleri kan sänka ryska fartyg, och även om landstigningsfartygen är större än den sänkta patrullbåten så kan bränder ombord snabbr leda till en totalavskrivning om ammunitionen ombord exploderar – om inte annat det marininfanteriet för med sig till sina fordon.

Kyjiv Independent uppger att två ukrainare sårats.

Den ryska eskadern bestod ursprungligen av fjorton fartyg och minsvepare ska tagit täten.

Ljudvolymen uppges vara hög i Odessa nu på morgonen, sannolikt på grund av ukrainsk moteld.

För de unga ryska marininfanteristernas och sjömännens anhörigas skull får man hoppas att landstigningsförsöket avbrytes, eller att detta bara var en rysk fint.

En del menar att Ryssland försöker binda upp den mekaniserade brigad som försvarar Odesa, så den inte kan bidra till motanfallet vid Mykolajiv och mot Cherson, men den har hela tiden varit dedikerad till att försvara Odesa ändå. Till detta kommer antagligen tiotusentalet försvarare i nationalgardet.

Vid Mykolajiv ska en motoffensiv igår eventuellt skurit av rysk trupp som försökt avancera runt staden för att nå Odesa landvägen. Offensiven ska även gjort att Ukraina nått Chersons flygplats med artilleri igen, och det finns en film på hur ryssarna flyr från flygplatsen med sina fordon. Återstår att se om man kommer fortsätta offensiven ner till Cherson för att befria den ockuperade staden, men läget är väldigt oklart. Det är inte så att Ukraina säger något om vad deras planer eller ageranden är, av förklarliga skäl.

UNHCR uppger nu att över tre miljoner ukrainare ska ha flytt landet. Ryssland fortsätter med sina terrorbombningar av städerna med syfte att bedriva folkmord och etnisk rensning.

På grund av en tandläkartid just precis när jag brukar sitta och skriva på morgonen börjas inte dagen med ett börsartikel och denna artikel om situationen i Ukraina blir något kondenserad för stunden, men uppdateras igen senare.

Artikeln uppdateras.

Slava Ukraini! Heroiam Slava

09:08 Kyjiv träffades av vad som verkade vara två kryssningsrobotar i morse.

09:09 Det påstås obekräftat pågått en större ukrainsk motoffensiv nordväst om Kyjiv, i bland annat Irpin, Hostomel och Butja.

09:10 Dagtida drönarfoto på Chersons flygplats – alltså inte härom veckan vilket var nattetid – visar åtminstone fem eller sex ryska helikoptrar som står i brand. Kanske från igår och kanske förklaringen till varför ryssarna flydde från flygplatsen. Ursprungsartikeln hos The War Zone placerar anfallet till igår. Satellitebilderna bekräftar även förstörda helikoptrar sedan tidigare anfall. Foto i full upplösning här för den som vill fjärranalysera. Själv hittar jag i alla fall tio vrak från tidigare beskjutning mot annan plats på flygbasen.

Kom också ihåg att de helikoptrar som står intill kan vara skadade eller utslagna av splitter, även om de inte fattat eld.

KOMMENTAR

Kom ihåg att om den ryska logistiken med ammunition och bränsle till markförbanden inte fungerar, så fungerar den inte heller för attackhelikoptrarna. Det gör att även helikoptrarna kan bli stående i formation skithög likt på Chersons flygplats i väntan på bränsle.

09:18 Glömde uppdatera förlustsiffrorna för igår. Då skrev Ukraina upp de ryska förlusterna av personal till 13 500. Hoppar vi direkt till dagens siffror så är det nu över 13 800 dödade, 430 stridsvagnar, 1 375 pansarfordon, 819 mjuka fordon, 190 haubitsar, 70 salvpjäser, 43 luftvärnssystem, 84 flygplan, 108 helikoptrar och 11 större drönare.

Det rejäla skuttet i förlorat artilleri kan förklaras av sådana här exempel. Även mjuka fordon och övriga pansarfordon har skuttat till rejält, vilket talar för en ukrainsk offensiv igår. Skuttet i helikoptrar och drönare kan bero på beskjutningen av Chersons flygplats.

Ryska förluster av markfordon till och med igår

Att stridsvagnar är linjärt medan övriga tagit ett lite större kliv kan förstås bero på att Ukraina vid motoffensiver väljer de svagaste punkterna, dvs de utan stridsvagnar, eller att Ryssland helt enkelt börjar få slut på fungerande stridsvagnar – inklusive bränsle.

09:58 Presidentens rådgivare Podoliak bekräftar att Ukraina just nu genomför motoffensiver på flera håll. Han uppger naturligtvis inte var, utan det får Ryssland upptäcka själva, men tidigare uppgifter om Mykolajiv-Cherson och nordväst om Kyjiv kan väl ses som delvis bekräftade härmed.

10:03 Euromaidan Press har en artikel om att ryska soldater och underofficerare vägrar att återvända till Ukraina, och har lämnat in detta skriftligt i flera anekdotiska fall. Även officerare ska vägrat, inklusive höga befäl hos VDV:s 76:e division i Pskov, som brukar utmålas som den som ska sättas in mot Sverige. De högre befälen ska gripits av polis.

10:16 Ukrainas motsvarighet till SJ, ofta förkortat Y3, ska nationalisera ryska järnvägsvagnar i landet, vilket sk handla om 15 000 vagnar som ägs av 250 olika företag. Detta i enlighet med en ny lag om obligatorisk konfiskering av ryskt ägande i Ukraina. Själva har Ukraina bara 482 vagnar i Ryssland och lär således komma ut som en vinnare på nationaliseringen.

Järnvägsnätet i Ukraina ska fortsätta fungera trots att det pågår fullt krig i landet, eller åtminstone bättre än vad det gör här hemma i Sverige. I forna Sovjet har järnvägarna förblivit en stolthet som fungerar alldeles utmärkt, särskilt med tanke på hur mycket annat som inte fungerar i Ryssland. Jag har själv åkt med Y3 och det var en bättre upplevelse än SJ – minutprecision i hållna tidtabeller, moderna vagnar och god service.

För rysk del är järnvägsnätet en strategisk militär resurs och det huvudsakliga sättet att flytta förband inom landet.

10:23 Ryska Komersant rapporterar att order utgått från Kreml att det ska anordnas demonstrationer och manifestationer till stöd för kriget i Ukraina. Förlåt. Specialoperationen i Ukraina. Förstås lite lustigt att regimen måste ge order om att folket ska visa stöd för folkmordet i Ukraina.

11:21 Intervju från Associated Press.

11:45 Kreml gjorde ett utspel att man ville se att Ukraina ska ha en säkerhetspolitik som motsvarar Sverige eller Österrike (inte Finland, som piskade ryssen på ett sätt jämförbart med vad Ukraina gör just nu). Utspelet avfärdas kategoriskt av Zelenskys rådgivare och huvudförhandlare Podoliak, som skriver på Telegram att Ukraina är i krig med Ryssland och att utspelet om Sverige och Österrike bara är dimridåer. Ukraina behöver absoluta och bindande säkerhetsgarantier från andra länder om inte bara leveranser av vapen utan också flgygförbudszoner, och att säkerhetsmodellen “endast kan vara ukrainsk endast med lagligt garanterade säkerhetsgarantier, och inga andra modeller eller alternativ”. Man vill ha hårda garantier från ett antal stater. Det betyder inte att man måste vara med i Nato, men man vill ha en egen försvarsallians för vapenleveranser och flygförbudszon.

12:22 En ukrainsk soldat som är rätt nöjd på film över att ha sprängt en rysk stridsvagn med en Javelin-pansarvärnsrobot. En stillbild på en annan soldat som är väldigt nöjd över att ha en NLAW. Verkar helt klart vara moralhöjande utrustning, eller så var humöret redan på topp innan.

12:26 Ytterligare satellitbilder från Chersons flygbas visar ännu mer förstörda ryska helikoptrar. Det ser ut som endast två ryska helikoptrar klarat sig och nu saknas på det andra fotot.

12:31 En brödkö i Chernihiv träffades av ryskt artilleri. Minst tio döda än så länge. Filmen har pixlat de döda kropparna, men kan väcka anstöt. Filmen visar även ambulanser, samt hur man lastar in sårade i en civl bil. Krigsbrott och folkmord.

12:50 Det finns ett nytt påstått läckt så kallat FSB-brev, som går igenom de handlingsalternativ och utfall som Putin kan tänka sig. Samtliga handlar om att Putin får som han vill och eskalerar konflikten till ett världskrig i olika former, men inte med kärnvapen.

Putin kommer kalla till förhandlingar med Väst, men sedan inte dyka upp själv för att förnedra motparterna. Utfallet blir antingen omedelbart godtagande av Kremls krav eller något av följande alternativ.

  • Putin pekar ut militära mål som Polen och Baltstaterna och uppmanar civilbefolkning att inte befinna sig nära dessa mål och en flygförbudszon införs över länderna (av Ryssland) samtidigt som man aktiverar sina kärnvapenstyrkor. Om inte Väst då går med på Putins krav kommer man anfalla med kryssningsrobotar mot mål i länderna.
  • Om Väst avfärdar Putins krav och mot förmodan visar sig villiga att ta till vapen kommer cyberangrepp startas mot Västs infrastruktur i det dolda för att orsaka Västs totala ekonomiska kollaps.
  • En kollaps av Nato som kommer göra att Ryssland tar över utvalda länder politiskt, särskilt de som ingått i Sovjetunionen, dvs Baltikum.
  • Motsvarande förra punkten men Polen och Baltikum håller ihop. I så fall kommer Kreml utmåla dessa länder som krigshetsande och skaffa godkännande att anfalla dem på distans, men sannolikt inte på marken.

Man ska aktivera sina rörelser (fredsrörelsen, miljörörelsen, olika politiska partier, media mm) och inflytelseagenter i Väst för att sälja in att Ryssland är den som försvarar sig här. Man räknar med att Italien, Ungern, Serbien och Frankrike inte vill se ett militärt motstånd mot Ryssland.

Översättning hittas här.

Summeringen är att det inte existerar i Putins idévärld att backa en millimeter, utan det handlar snarare om att eskalera och även angripa Baltikum och Polen.

13:57 Svensken Anders Östlund gör en lägesrapport från Kyjiv. “Staden är inte ett brinnande inferno. Moralen är bra. Ryssland har inte omringat staden.” Så får vi väl se vad svensk media skriver och säger om saken.

14:46 Intervju med Podoliak, Zelenskys rådgivare och huvudförhandlare med Ryssland om förhandlingarna. De ukrainska kraven är som ovan att få säkerhetsgarantier från Väst, eftersom man inte litar på Putin som bevisligen ljuger som en borstbindare, eldupphör och att rysk trupp dras tillbaka. Det handlar alltså inte om ett avtal med Ryssland, annat än att upphöra krigshandlingarna och dra sig tillbaka. Man hoppas på ett eldupphör inom några dagar och utvecklingen har varit positiv i takt med de ryska förlusterna.

14:52 Oryx som sammanställer visuella bekräftelser på förstörd materiel uppger att minst 15 helikoptrar förstördes och en skadades i gårdagens ukrainska attack mot flygbasen utanför Kherson. Det kan finnas fler förstörda helikoptrar, men detta är vad som visuellt bekräftas av öppna källor på nätet i form av foton, filmer och satellitbilder.

16:28 Tydligen sköt ryska marinen sönder en stugby utanför Odesa i det senaste dygnets beskjutning av området. Militärt syfte med agerandet är oklart, annat än att marinen också ville få skjuta. Två personer skadades.

16:30 Det blir inte sådär jättemycket kvar av lastbilar fullastade med raketer till de ryska salvpjäserna om man träffar dem. Film på resterna av två sådana fordon.

**** 

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***