måndag, januari 31, 2022

Veckans första lägesrapport

 

 Även idag från Lars Wilderäng på Cornucopia

 

 Lägesrapport - Vitryssland de facto militärt ockuperat av Kreml - Storbritannien överväger skicka trupp till Norden - dubblar sin trupp i Estland - Frankrike förstärker Rumänien

Dags för en säkerhetspolitisk lägesrapport igen. Det ser ut som att Kreml nu ockuperar Vitryssland militärt och Litauens president menar att Vitryssland inte längre är ett självständigt militärt land. Storbritanniens premiärminister BJ säger att man gett order om att förbereda en dubbling av det brittiska deltagandet i Estland, där landet leder stridgruppen i Nato Enhanced Forward Presence,men också att skicka trupp till Norden. Frankrike avser att skicka hundratals militär personal till Rumänien. Samtliga sex ryska landstigningsfartyg och fartygen från Stilla havsflottan ska nu vara i Medelhavet. Irländska fiskares planerade protestaktion mot en rysk skjutövning i irländsk ekonomisk zon, mitt över ett antal viktiga Atlantkablar ska ha fått Ryssland att planera om och flytta övningen. Ryssland ser ut att flytta sina Raptor-stridsbåtar - en kopia på svenska stridsbåt 90 - på lastbilstrailers bort från Östersjön.  

Kanada drar tillbaka sin utbildningsinsats till väster om floden Dnepr. Sverige deltar i insatsen och omfattas sannolikt också av reträtten från de potentiellt mest hotade delarna av Ukraina.

Putin viftar mot kameran ombord på ryska Raptorstridsbåt 001
 
Litauens president Gitanas Nauseda uppger till finska Yle att Vitryssland inte längre är ett självständigt militärt land. Vitryssland är de facto nu ockuperat av Kreml, och sällar sig därmed till sällskapet av Georgien, Moldavien och Ukraina, och Vitrysslands så kallade president Lukasjenko uppges säga att man kommer strida tillsammans med Ryssland och delta i anfall mot grannländer.

Litauens president kallar nu Vitryssland för "en rysk provins". Uppgifterna om hur mycket trupp som Kreml skickat in i Vitryssland varierar, men det finns siffror om 25 000 - 30 000 och det kommer hela tiden fler. Vitryssland har själva ett 62 000 man starkt försvar, men är kontra Ryssland helt underlägset när det gäller t ex flyg. Givet någon vecka till kommer Kreml ha fler militärer i Vitryssland än vad landet själva har, och samtliga ryska soldater är då aktiverade och i fält.

Nauseda menar nu att Litauen är inklämd mellan exklaven Kaliningrad och Ryssland (Vitryssland) och att det strategiskt och operativt helt avgörande Suwalkigapet - enda landvägen till EU och övriga Natoländer från Baltikum - nu hotas. För en popkulturell referens, så var Vitryssland inlemmat i Ryska federationen i mina romaner Höstsol (2017) och Höstregn (2018). Dessa utspelar sig 2021 - 2022.

Kanske blir hela segern för Kreml i den pågående krisen att man prompt annekterar Vitryssland och gör till en delrepublik i Ryska federationen. Lukasjenko kanske kan få sitta kvar om han lyder Putin och Kreml, alternativt trillar han från ett fönster i presidentpalatset. Och Putin kan hävda att man segrat över Nato och skapat en buffertzon i nära utlandet och rysk intressesfär och besegrat Nato

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppger att han gett order om en kraftig brittisk förstärkning av Natoländerna i Norden och Baltikum. Traditionellt har Norden varit ett brittiskt ansvar inom Nato under kalla kriget, även om mycket fokus i svensk försvarsdebatt numera handlar om USA.

BJ sade igår:
“This package would send a clear message to the Kremlin – we will not tolerate their destabilising activity, and we will always stand with our NATO allies in the face Russian hostility. If President Putin chooses a path of bloodshed and destruction, it will be a tragedy for Europe. Ukraine must be free to choose its own future. I have ordered our Armed Forces to prepare to deploy across Europe next week [=denna vecka, bloggens anmärkning], ensuring we are able to support our NATO allies on land, at sea and in the air.”

Stridsgruppen i Nato Enhanced Forward Presence i Tapa, Estland, leds av Storbritannien, och ordern från BJ ska omfatta en dubbling av det brittiska deltagandet, samt leverans av "defensiva vapen" till Estland. Det brittiska deltagandet i stridsgruppen ska idag omfatta 900 man, fördelat på bland annat ett stridsvagnskompani och en bataljon mekskytte med Warrior-stridsfordon, ett tungt bepansrat ingenjörskompani, artilleri, logistik och spaningsförband. Stridsgruppen ska också ha förband från Belgien, Danmark och Frankrike, där Belgien ska bidra med ett mekskyttekompani och Frankrike med bland annat ytterligare ett mekskyttekompani, ett stridsvagnskompani, CAESAR-haubitsar och ingenjörstrupper.

Militär lastbil i Tapa, Estland. Arkivbild, ej aktuellt läge

En dubbling av det brittiska deltagandet gör att man kan börja tala om en halv brigad istället för en stridsgrupp.

Britterna har också 100 man på en utbildningsinsats i Ukraina och en lätt kavalleriskvadron (spaningskompani) om 150 man i Polen.

Det brittiska spaningsfordonet Coyote under förflyttning på lastbilstrailer

Vad som skickas till Norden (Island, Norge och Danmark) anges ej och ej heller om det kan bli aktuellt med att ha trupp på övning i Sverige och Finland. Det finns redan fartyg från brittiska flottan i Kattegatt eller Danmark.

Frankrike i sin tur ska skicka hundratals man till Rumänien uppger AFP. Landet har som bekant en gräns mot Ukraina och kust mot Svarta Havet. Frankrikes utrikesminister ska besöka Ukraina nästa vecka.

Samtliga ryska landstigningsfartyg från Norra flottan och Östersjöflottan ska nu vara i Medelhavet, liksom fartygen från Stilla havsflottan. De två flottiljerna har ännu inte sammanstrålat och mellan dem ska just nu USS Harry S Truman Carrier Strike Group befinna sig.

USS Bainbridge - en Arleigh Burke-klassens robotjagare - ska ingå i USA:s flottgrupp i Medelhavet, liksom systerfartyget USS Ross som finns med i min roman Höstsol (2017).

Den offentliggjorda ryska Norra flottans skjutövning i irländsk ekonomisk zon ska ha avblåsts efter att irländska fiskare skulle genomföra en protestaktion för att hindra det hela. Övningen skulle ske mitt över en knutpunkt för kritiska Atlantkablar med Internetkommunikation och skulle under pågående övning alltså hållit borta allt granskande flyg och fartyg från området, vilket kunde använts för att göra något med kablarna utan insyn utifrån.

Ryssland uppges flytta sina Raptor-stridsbåtar på lastbilstrailers bort från Östersjön. Stridsbåtarna är en karbonkopia av svenska stridsbåt 90 och uppges rent av ha exakta kopior på exempelvis sätena. Vart de flyttas är okänt, men det kan handla om transport till Svarta havet eller till Vitryssland, där de kan användas på Dnepr ner i Ukraina. Eller så ska de upp till Norra flottan. Om uppgifterna stämmer är det förstås positivt för Sveriges, Finlands och Baltikums kortsiktiga säkerhet, men kom ihåg att allt som kommer från Ryssland kan vara en kombination av desinformation, påverkansoperationer och vilseledning (maskirovka) och behöver inte vara sant eller betyda vad man tror.

Kanada flyttar nu sin personal i ukrainska utbildningsinsatsen Operation Unifier - som ska förstärkas - till väster om floden Dnepr. Detta för att fortsätta hålla sina "trupper säkra och trygga". Sverige deltar och ska utöka sitt deltagande i Allied Unifier, och förmodligen innebär detta att även svenska officerare och underofficerare på utbildningsinsatsen flyttas till väster om Dnepr.

I övrigt - god morgon och vi hoppas alla på en bra och trevlig vecka, utan att det urartande säkerhetspolitiska läget förvandlas till skarpa krigshandlingar.

I Sverige hölls faktiskt en försvarspolitisk debatt i statstelevisionen igår och beskedet där var att Vänsterpartiet vill dra ner på försvaret och satsa på sjukvården och regeringen med försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte lägga ett öre till på försvaret i detta läget. Oppositionen vill skyndsamt genomföra förstärkningar, men lade inga sådana i den budget de klubbade igenom så sent som i november, så det handlar mest om att skräna i hopp om att få röster så att de kan bilda regering och strunta i försvaret på det vis de gjorde 2006 - 2014. M+KD+SD lade inte ett öre mer till försvaret än S i årets budget, trots att bristerna ska vara 30 miljarder. Man ska inte lyssna på vad politiker säger, man ska titta på vad politiker gör.