måndag, december 19, 2005

"Halal-hippies och imamer hot mot integration"

Forskaren (och muslimen) Pernilla Ouis myntar i en debattartikel i dagens Sydsvenskan begreppet "halal-hippies". Det är det gamla vänsteretablissemanget som ser sig som muslimernas förmyndare och språkrör.
"Det är inte en jämlike man talar om. Halal-hippierna är tyvärr oförmögna att se brister hos den grupp de värnar om. De ser inte exempelvis den problematiska kvinnosynen, hederstänkandet, kränkningarna av barns rättigheter och den utbredda homofobin bland muslimer. De ser inte den rasism som frodas bland invandrargrupper sinsemellan och mot svenskar. De vulgariserar rasistbegreppet och använder det mot varje försök att peka på problem bland muslimer. De ser inte heller att många i den muslimska gruppen inte håller med om de principer de själva håller för heliga."

Som ett lika stort problem för de svenska muslimerna ser hon de religiösa ledarna.
"De förstår inte att grunden för islams existens i Sverige är tolerans mot andra minoritetsgrupper: respekten för demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter. En insyn i de predikningar och ”studiecirklar” som ges i landets moskéer skulle förmodligen göra många svenskar mörkrädda. Ledarskapet har inte förstått att inskränkthet och intolerans mot andra grupper underminerar islams existensberättigande här. "

En intressant och klarsynt analys. Läs den !