tisdag, juni 28, 2005

Bombmördarens nordiska vänkrets

En av Bin Ladens närmaste hantlangare är bombexperten Abu Mohammed Lubnani, tidigare libanesisk officer och ledande man inom Ansar Al-Islam.
Enligt rykten ska han ha dödats i strid i Fallujah, men det rör sig sannolikt om förväxling med en jordansk bombmördare.
Lubnani (som uppträtt under en mängd olika namn) bodde i fjorton år i Danmark och har uppenbarligen varit betydelsefull för att bygga upp terrornätverket i Norden.
Berlingske Tidende skildrade en del av dessa figurer nyligen.

Mer bakgrund om Lubnani finns här.

Global Terror Alert har gjort en färggrann organisationsskiss över Bin Ladens/Al-Zarqawis nätverk i Irak. Där finns även Lubnani med under sitt "danska" alias Mustapha Darwich Ramadan.

Mulla Krekar i Norge, imam Berzengi i Sverige, Said Mansour med flera i Danmark - nog kan man se konturerna av ett nätverk även i Norden.

torsdag, juni 23, 2005

Självmordsbombare i Irak - från Sverige

The Times avslöjade pa onsdagen att Idris Bazis (41) från Manchester sprängt sig vid ett attentat mot irakiska polisen i februari. Bazis reste på ett franskt pass, men tros vara algerier.
http://avantgo.thetimes.co.uk/services/avantgo/article/0,,1664007,00.html

Det islamistiska nätverk som rekryterar och transporterar rekryterna till Irak har börjat nystas upp sedan två 18-åriga kuwaitier ändrat sig i sista stund och lyckats fly till Saudiarabien.
Uppgifterna bekräftar det som kom fram vid rättegången mot imam Ali Berzengi och Ferman Abdullah i Stockholm före sommaren. De fyllde den viktiga funktionen som finansiärer:
se http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=413784 för bakgrund och
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=414181&previousRenderType=8
för domen.
Samtidigt publiceras den första sammanställningen över självmordsbombare fran olika europeiska länder. Självklart finns Sverige med på listan....
UK: en självmordsbombare sprängd, en gripen i Manchester, en efterlyst.
Nederländerna: en självmordsbombare sprängd
Sverige: en självmordsbombare sprängd
Frankrike: en självmordsbombare sprängd, fyra döda i strid
Spanien: en självmordbombare sprängd, 8 gripna
Tyskland: 3 rekryterare gripna

onsdag, juni 22, 2005

Lite sommarläsning: En fantastisk historia...

De svenska medierna har knappast alls uppmärksammat den senaste tidens våldsamma händelser i Köpenhamns undre värld.
Knarkkrig, gatuvåld, flera mord, kamp om kontrollen över exklusiva inneställen och islamism.
Allt i en enda röra.
Låt oss försöka reda ut vad som sker:


  1. Haschhandeln i Köpenhamn är en storindustri som omsätter miljoner per dag. Kontrollen över den är således enormt lockande för alla kriminella. Sedan många år har den byggt på en alians mellan mc-gängen som fungerar som grossister och en dansk kartell med detaljister i huvudsak i Christiania.
  2. De senaste åren har några libanesiska och jordanska klaner börjat tränga in på marknaden. Från början konkurrerade de framförallt genom lägre priser och bättre service. De har öppnat ett stort antal s k haschklubbar ("knarkhandelns jourbutiker") och t o m erbjudit hemleveranser.
  3. Efterhand har den starka och mycket våldsbenägna Hasan-klanen från Nablus tagit över. Nu blev hot och våld istället för service. Klanen är bosatt på Själland och i Skåne och omfattar minst ett hundratal släktingar och "allierade". De är nära lierade med Hamas och gynnar framförallt moskén på Dortheavej som styrs av imam Abu Laban.
  4. Ett tecken på deras styrka (och kanske hybris ?) var k-pistattacken mot kartellens vaktstyrka i Christiania, en direkt utmaning mot Hells Angels . En vakt dödad.
  5. Nu har de också börjat kräva att få sälja sina varor inne på stadens exklusivare nattställen. Krögare eller vakter som protesterar råkar ut för "olyckor".
  6. Den 28 maj skulle vaktchefen på innestället Café Rust bestraffas. Han har libanesisk bakgrund, god kännedom om gängen på Nörrebro och kunde därför effektivt stoppa all knarkförsäljning. Polisen beskriver honom som plikttrogen och lojal mot ägaren. När ett halvdussin Hasan-ligister angriper med knivar och påkar skjuter han två skott med sin pistol.
  7. Ammar Hasan (24) dödas. Storebror och klanens "operative chef" Tumana Hasan (30) såras.
  8. Polisen griper för säkerhets skull samtliga inblandade...
  9. Den 30 maj stormas Rigshospitalet av ett grupp från klanen, som hotar vakter och personal och fritar Tumana. Dagen efter griper polisen en av Tumanas yngre bröder för överfallet.
  10. Vaktchefens släkt mordhotas och göms undan av polisen. Imam Abu Laban "föreslår" att de betalar minst 200.000:- till Hasan-klanen om de vill leva...
  11. Över 500 anhängare deltar i en begravningsceremoni för Ammar i Abu Labans moské. Därefter flygs kistan i ett chartrat plan till "hembyn" Tammoun. Trakten beskrivs som helt behärskad av Hamas och Islamiska Jihad. PLO:s poliser dyker inte gärna upp där.
  12. Nu väntar Köpenhamnspolisen pa nästa överfall..

(fortsättning följer säkert....)

fredag, juni 10, 2005

"De förtjänar något bättre"

Apropå gårdagens notis om terror-DVD fick jag ett mail från en gymnasielärare i Malmö. Då jag tycker innehållet är av intresse för en större läsekrets har jag bett att få publicera ett utdrag ur det. Läraren har accepterat på villkor att varken skolan eller hon identifieras.

"För ett par månader sedan kom jag in i en IT-sal där det skulle pågå självstudier. Ett tiotal av de arabiska pojkarna i klassen var samlade kring en PC och stämningen var hög. Spontant trodde jag att det rörde sig om porrsurfning på nätet och gick fram och tittade i förhoppningen att de skulle skämmas. Men ack nej, de tittade på DVD med mord på gisslan i Irak. Den ena vidriga halshuggningen efter den andra rullade över skärmen.
Något chockad frågade jag vad de sysslade med. "Vi tittar på när Allahs kämpar dödar judarna och amerikanarna", blev svaret.
- Det är vidrigt när man dödar oskyldiga människor, försökte jag tillrättavisa.
De begrep inte vad jag talade om. Alla pratade i mun på varandra och försökte förklara för mig att "de otrogna" nu fick sina rättvisa straff.
När en japan halshöggs på skärmen skrattade Amir och pekade: "Så ska det gå alla judar".
Hans kompis fyllde på med "Allah Akbar !"
Stämningen blev snabbt hätsk. Mina försök att diskutera provocerade bara fram allt djärvare utspel, varför jag gick därifrån.
(...........)
Jag var fortfarande chockad när jag fick tag på studierektorn och berättade vad som inträffat. Tyvärr blev jag inte mindre chockad över hans totala likgiltighet. Först menade han att det var elevernas privatsak vad de tittade på för filmer. När jag hänvisade till skolans uppgift att fostra till demokrati och mot våld och rasism tyckte han att jag "överdrev".
Till slut blev tonen så irriterad att han fräste "Du får väl ta jobb på någon jäkla Sörgården-skola med välartade svenska elever".
Visst är frestelsen stark att byta jobb och förtränga verkligheten, men det skulle kännas som ett svek mot de ideal som jag och många av mina kollegor fortfarande tror på. Om vi försvinner, ja då blir det sådana som studierektorn kvar. Och nog förtjänar ungdomarna något bättre...."

torsdag, juni 09, 2005

Terror-DVD sprids i Malmö

Just nu sprids det flera nya DVD från en av Malmös "källarmoskéer".
Här varvas suddiga filmklipp från terroraktioner i Tjetjenien, Israel, Irak och Libanon med koranläsning och klipp från fredagsböner med maningar till aktiv kamp mot Islams fiender.
De importeras från Köpenhamn under adressen:
Al Nur Islamic Information,Vesterbrogade 208 Box 276, 1800 Frederiksberg C
Här kommer man bara till en firma som hyr ut postboxar.

Nu kan vi dock avslöja vem som ligger bakom kommersen !
Den marokanske islamisten Said Mansour, bosatt i Brönshöj utanför Köpenhamn sedan 1983 och upprepade gånger misstänkt för kopplingar till Al-Qaeda och andra terrorgrupper.
Mansour greps i augusti 2003 av PET, danska säkerhetspolisen, och satt länge häktad misstänkt för stöd till terrorverksamhet. Bl a kom det fram att Mansour ordnat visum till Danmark åt och finansierat ett besök av Omar Abdel-Rahman, som f n avtjänar 240 års fängelse för det första WTC-attentatet 1993.

Vid rättegången i mars 2004 dömdes Said Mansour dock endast för olaga vapeninnehav, förfalskning och häleri till 3 månaders fängelse.
Danska säkerhetskällor beteknar Mansour som en spindel i det riktigt grova islamistiska nätverket i Norden. Telefonavlyssning har visat att han har goda kontakter med bl a Imad al-Din Barakat Yarkas, Al-Qaedaledare i Spanien och rörelsens "andlige ledare" i Europa Abu Qatada.

Senast blev han uppmärksammad i mars i år när han spred en CD med en timslång predikan av den irakiske terroristledare Abu Musab al Zarqawi. Där uppmanades alla muslimer att ansluta sig till det "heliga kriget" i Irak. CD avslutades med en särskild uppmaning till de danska muslimerna att sluta upp.

Nu har han uppenbarligen breddat sitt sortiment och satsat på export över Sundet...

tisdag, juni 07, 2005

Äntligen: Daniel Pipes på svenska !

Daniel Pipes är en av de kunnigaste och mest klarsynta forskarna och debattörerna i Mellanösternfrågan idag. Särskilt uppmärksammade har hans varningar för den expanderande islamismen, långt innan övriga forskare och underrättelsetjänster vaknade, blivit.
Inte minst har han visat något så sällsynt i akademiska kretsar som civilkurage.
Pipes är en flitig skribent och publicerar det mesta även på sin hemsida.
http://www.danielpipes.org/
Nu finns ett stort antal färska artiklar och annat material även översatt till svenska
http://se.danielpipes.org/

Med tanke på den pågående debatten om det saudiska inflytandet,
läs den uppbyggliga artikeln Saudiskt gift i amerkanska moskéer
http://se.danielpipes.org/article/2442

måndag, juni 06, 2005

Gammal skåpmat i Kaliber

Visserligen ska man glädjas åt att även blinda höns kan finna ett och annat korn, men radioprogrammet Kalibers stora "nyhet" i söndags var ändå i klenaste laget....
Att presentera det faktum att islamistiska (och i praktiken statskontrollerade) saudiarabiska stiftelser finansierar församlingar, skolor och andra muslimska aktiviteter i Sverige som en
nyhet är magstarkt.

Det finns en mängd rapporter, böcker och artiklar från hela västvärlden om det ökande wahabistiska inflytandet över muslimer över hela världen, från Indonesien till USA, från Frankrike till Uzbekistan. Framförallt är det de rika religiösa stiftelserna som ofta bygger på den obligatoriska religiösa skatten, zakat, som missionerar. De saudiska ambassaderna ser som sin uppgift att på alla sätt underlätta deras arbete. På många ambassader finns särskilda attacheer för muslimsk verksamhet.
Center for Religous Freedom har nyligen kartlagt vad det är för budskap som sprids via ambassader och moskéer.
http://freedomhouse.org/religion/news/bn2005/bn-2005-01-28.htm
Låt oss säga att det är inget budskap om tolerans eller fredlig samexistens....

Några tips till alerta undersökande journalister:
  • Vad sysslar World Muslim Leagues Nordenkontor på Vodroffsvej i Köpenhamn med ?
  • Vem finansierar imamens lön i Stora Moskén på Södermalm i Stockholm ?
  • Samma fråga beträffande imamerna Abu Laban och Wahid Petersen i Köpenhamn ?
  • Är det idag tre eller fyra imamer i Malmö som får saudisk lön ?