Såhär i Löfven-regeringens sista skälvande minuter exploderar en ny antisemitismskandal hos (s).
De flesta anständiga länder vägrar delta i FN:s nya antisemitkonferens Durban IV. Uppenbarligen tillhör inte Sverige dessa anständiga länder. Vilken trovärdighet ger det till (s) PR-jippo i Malmö om några veckor?
Ledarsidorna ger bakgrund.
Martin Blecher på Israelnytt kritiserar regeringens vacklande inställning till antisemitism...
******
I regeringsdeklarationen markerade statsminister Stefan Löfven ännu en gång mot rasism och antisemitism, något som kommit att bli hans signum under hans tid som regeringschef. Hur starkt detta engagemang är kommer inom kort prövas. Den 22 september genomförs den tidigare starkt kritiserade Durbankonferensen i FN:s regi. En konferens och högnivåmöte som flera länder, bland annat USA, lämnat för att den visat sig vara en tummelplats för antisemitiska vanföreställningar.
Under gårdagen lämnade Stefan Löfven vad som ser ut att bli hans sista regeringsförklaring när riksdagen öppnade för det sista riksdagsåret innan valet 2022. Förutom de förväntade frågorna; jobben, välfärden, tryggheten och nn uppehöll sig statsministern kort vid rasism men tidigt och på en framhävd plats i regeringsförklaringen. Detta område har kommit att bli statsministerns politiska kännetecken lika mycket som det kommit att bli hans kvarnsten.
Statsministerns eget parti, Socialdemokraterna, har en lång och till synes obruten historia sedan 1971 av uttalad antisemitism utan att partiet, med undantag från Göran Perssons tid som ordförande, aldrig markerat genom uteslutningar eller annat mot den parti-interna antisemitismen.
Denna är väl dokumenterad och internationellt vida känd då såväl presidenterna George W Bush som Barack Obama lät sända särskilda sändebud för att sätta sig in i, och markera, mot Sverige.
Statsministern menade att
– Rasismen hör inte hemma i Sverige. Vi ska intensifiera arbetet mot antisemitism, islamofobi, afrofobi och antiziganism samt arbetet mot rasism riktad mot samer.
Det till synes första steget under det sista riksdagsåret på detta engagemang är Malmö-konferensen mot antisemitism, Remember ReAct, som genomförs under oktober månad men hur pass seriös statsministern är kommer visa sig långt tidigare.
Den 22 september kommer konferensen, eller högnivåmötet Durban IV genomföras i FN:s regi för att fira 20-årsjubiléet av Durban-deklarationen som antogs 2001 vid 2001 World Conference Against Racism som genomfördes i Durban, Sydafrika.
I motsats till det uttalade syftet präglades Durban -konferensen 2001 av uppvisningar i intolerans, antisemitism och grundlösa påståenden mot den judiska staten. Israel pekades ut i konferensens slutförklaring som en stat präglad av detta samt även vid NGO -forumet för biståndsorganisationer som hölls parallellt. Från 2001 och framåt har Durbanprocessen använts för att främja rframför allt antisemitism och förintelseförnekelse samt ifrgåasätta Israels rätt att existera.
Vid de demonstrationer som leddes av palestinier som kantade Durban I fanns plakat med budskap såsom ”Hitler skulle ha avslutat jobbet” samt att ”Sion Vises protokoll” fanns till försäljning. Vid det NGO-forum för biståndsorganisationer distribuerade palestinska och arabiska jurister karikartyrer med judar framställda som blodtörstiga kroknästa arketyper. Judiska och israeliska representanter attackerades fysiskt samt fick höra bland annat att de ”inte tillhörde den mänskliga rasen”.
Sedan Durban I genomfördes har två högnivåmöten till genomförts, Durban II och III. Bägge med samma inramning. Som konsekvens av detta har flera länder valt att lämna Durban-konferensen.
Vid Durban II, som genomfördes i Geneve 2009, framförde Irans president Mahmoud Ahmadinejad öppet ett ifrågasättande av Förintelsen vilket ledde till starka protester. Men det hindrade inte FN från att bjuda in honom som en av huvudtalarna igen vid Durban III vilken genomfördes i New York.
Bland de länder som numera inte deltar i högnivåsamtalen som är Durban-mötets syfte märks USA, Israel och Nya Zeeland men även Cypern, Italien, Tjeckien, Kroatien, Frankrike, Polen, Storbritannien, Österrike, Cypern och Tyskland. Sverige har sedan Durban I varit närvarande på samtliga. Samtliga har lämnat eller sänder observatörer på låg tjänstemannanivå.
Det har florerat uppgifter om att Sveriges nordiska grannländer även de kommer bojkotta Durban IV men än så länge har vare sig den danska, norska eller den finska regeringen officiellt kommunicerat hur de avser agera. Det finns inte heller någon gemensam EU-linje i relation hur EU ställer sig till Durban IV.
Hur Sverige nu ställer sig till Durban IV är idag okänt efter att allt fler länder väljer att antingen inte delta eller skicka representanter på lägre nivå. Det senare används ofta för att diplomatiskt markera stödet för sakfrågan men samtidigt genom att inte sända en minister en diplomatisk markering om missnöje med inramingen eller annat.
***
Tänker Sverige delta i rasistkonferensen Durban?
Av: Martin Blecher
Om
en dryg månad står Sverige som värd för Malmö internationella forum för
hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism.
Men det svenska engagemanget får bekänna färg på allvar redan 22
september, då en starkt ifrågasatt FN-konferens äger rum. En rad tunga
stater har valt att bojkotta, skriver Martin Blecher, generalsekreterare
Vänskapsförbundet Sverige-Israel.
DEBATT. ”Rasismen
hör inte hemma i Sverige. Vi ska intensifiera arbetet mot antisemitism,
islamofobi, afrofobi och antiziganism samt arbetet mot rasism riktad
mot samer. Grunden för detta arbete är den nationella planen mot
rasism.”
Orden är hämtade från regeringsförklaringen för 2021.
På
onsdag är det 20-årsjubileum för en konferens som går under namnet
Durban. 2001 hölls nämligen World Conference Against Racism som
genomfördes i Durban, Sydafrika.
I motsats till det uttalade syftet, präglades konferensen i Durban 2001
av uppvisningar i intolerans, antisemitism och grundlösa påståenden mot
den judiska staten.
Förintelseförnekare invigningstalade
Under konferensen 2009 var den iranske presidenten, och förintelseförnekaren, Mahmoud Ahmadinejad öppningstalare där han förkunnade att ”världssionismen är rasism”. Diplomater från närvarande EU-länder stod då upp, gick ut och lämnade i en kraftfull protest.
Vad som var tänkt som en konferens mot rasism år 2001 har i stället utmynnat i en ökänd grogrund för otyglad antisemitism.
Vid
efterföljande konferens 2011 bojkottade, på förhand, 14
nationer eventet. Mest talande var Vita husets dåvarande presstalesmans
uttalande den 22 september 2011: ”Från början i samband med 2001 års
världskonferens mot rasism i Durban, Sydafrika, har Durbanprocessen
inkluderat fula uppvisningar av intolerans och antisemitism.”
Från 2001 och framåt har Durban-konferenserna använts för att främja
framför allt antisemitism och förintelseförnekelse samt ifrågasätta
Israels rätt att existera.
Vad som var tänkt som en konferens och manifestation mot rasism år 2001
har alltså i stället utmynnat i en ökänd grogrund för otyglad
antisemitism och förtal, flera konferenser i rad.
Sverige borde också bojkotta
Sverige har gång på gång skickat statsråd och annan hög delegation till konferenser. Konferenser som andra länder helt enkelt bojkottat.
Till årets konferens har 19 länder valt att bojkotta konferensen:
USA, Australien, Kanada, Israel, Storbritannien, Ungern, Nederländerna,
Österrike, Tjeckien, Tyskland, Frankrike, Bulgarien, Italien, Kroatien,
Nya Zeeland, Cypern, Slovakien, Grekland, Slovenien.
Att tunga länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nya Zeeland, Kanada, USA och Australien inte närvarar borde sända svenska UD en tydlig signal, om man tidigare inte förstått Durban-konferensernas agenda.
Att
Sverige inte bara skickar representanter utan också statsråd är
naturligtvis djupt problematiskt av flera skäl. Det kanske främsta
skälet är att man själv blir del av en antisemitisk och rasistisk
diskurs som man säger sig vilja bekämpa.
Varför så tyst från UD?
UD
har, trots upprepade förfrågningar från Vänskapsförbundet
Sverige-Israel om ett svenskt deltagande, varken bekräftat eller
dementerat svensk närvaro.
Varför vill UD inte vara öppna och transparenta om det resonemang som förs i frågan och om svenskt deltagande är aktuellt?
Om en månad står Stefan Löfven som värd för Remember ReAct – Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism. Det är också något man stoltserar med i regeringsförklaringen.
Den 22 september har vi i Sverige en reell möjlighet att visa att vi inte bara agerar mot antisemitism på hemmaplan utan också i internationella forum och sammanhang. Ta den möjligheten.
Av Martin Blecher
Generalsekreterare Vänskapsförbundet Sverige-Israel
Artikeln publicerades i Expressen den 21 september