Dan Korn förklarar att han är kluven i sitt sätt att se på nationaldagen.
– Jag är ju väldigt mycket för att framhäva det som är typiskt svenskt, och det är väldigt typiskt svenskt att man inte gör så mycket av nationaldagen.
Å andra sidan, fortsätter han:
– Det som jag kallar för nationalism är en mycket sund kraft i vårt samhälle som är viktig för samhällets bevarande och sammanhållning, och viktigare i dag än någonsin tidigare. Människor tror att för att vi har haft en hög invandring och är ett så kallat mångkulturellt samhälle så ska vi tona ned den nationella sidan av saken, men det är precis tvärtom.
I en situation där vi inte längre av naturen, så att säga, är ett homogent folk måste det till andra saker för att vi ska kunna hålla ihop. Den nationella berättelsen fyller en större funktion i dag än den har gjort tidigare när de sakerna togs för givet.
– Det vi ser i dag runt omkring oss med människor som påstår att det inte finns någon svensk kultur och så vidare, det är för att de tar den svenska kulturen för given – så självklar att de inte ens fattar att den existerar.
De två nationalismerna
Dan Korn skiljer på så sätt mellan vad han kallar en sund nationalism – ”Sverigevännernas” nationalism där man inte räds för att tala om nationen och hissa flaggan – och en chauvinistisk nationalism med en syn på Sverige som överlägset andra länder. Den senare har sina rötter i 1800-talet och finns kvar än i dag fast i en annan form.
I dag är det de som förnekar den svenska kulturen som bär vidare arvet av den chauvinistiska nationalismen, menar Dan Korn. Det är de som ständigt oroar sig över ”Sverigebilden” utomlands och som nu i coronatider framhärdar i att Sveriges strategi är den rätta medan alla andra länder gör fel.
– De tycker att Sverige är någon sorts världsföredöme; det finns ingen svensk kultur för att det som är typiskt svenskt är något som bör gälla för alla människor i hela världen.
Midsommar hellre än 6 juni
I Sverige firar vi nationaldagen den 6 juni för att det var då 1523 som Gustav Vasa kröntes till kung och unionen med Danmark upplöstes. Samma datum 1809 undertecknades en ny regeringsform som Dan Korn beskriver som en viktig del av framväxten av det moderna Sverige.
Samtidigt konstaterar han att det handlar om relativt odramatiska händelser i jämförelse med de som andra folk firar på sin nationaldag, och som inte sällan har att göra med nationens grundande.
– Det får den effekten att det inte är lika lätt att skapa en samling kring den dagen. Den upplevs inte alls lika historiskt viktig som till exempel den amerikanska självständighetsdeklarationen eller Bastiljens fall i Frankrike. Det beror på att Sverige helt enkelt är en sådan urgammal nation. Vår äldsta historia och vårt grundande försvinner ju någonstans bort i historiens töcken.
Dan Korn tycker att det mesta som är bra i samhället har kommit ”underifrån”, från folket snarare än genom dekret från överheten. Som exempel nämner han ”Du gamla, du fria” som aldrig har antagits officiellt som Sveriges nationalsång, men har blivit det av tradition.
– Jag har tidigare kritiserat det här men jag har ändrat åsikt; det kanske ligger något i att det bästa hade varit om vi hade firat midsommar som vår nationaldag. Det är en gammal svensk folklig tradition och det är aldrig någon regering som har fattat beslut om att det ska vara så.
Håller fast vid svensk matkultur
Sedan 1987 har Dan Korn bott utomlands och är nu bosatt i Manchester i Storbritannien. Nyheter Idag frågar om han firar den svenska nationaldagen när han är utomlands.
– Nej, jag har aldrig gjort det. Jag har tänkt många gånger att det är inte klokt egentligen: Jag skriver artiklar om hur viktigt det är med nationalism och nationaldag och så vidare, och så firar jag det inte själv, säger han och brister ut i skratt.
Dan Korn förklarar att han har ytterst begränsad kontakt med andra svenskar i Manchester och vet inte om det anordnas något firande.
– I så fall skulle jag väl snarare fira midsommar. Snapsen och sillen tar jag gärna, men det gör jag gärna även när det inte är midsommar.
****
Dan Korn är en uppmärksammad debattör, folklivsforskare och f d rabbin.
Han har även tidigare vågat framföra "inopportuna" åsikter i den svenska debatten,
Dagens inlägg om nationalismen finns i Nyheter Idag.