tisdag, maj 30, 2017

Momsbedrägerier finansierar islamistisk terrorism

 
 

 
Svenska och danska staten har lurats på över 100 miljoner kronor i en internationell härva av momsbedrägerier, där pengar misstänks ha gått till terrorism.
Det här kan Ekot i dag avslöja i ett samarbete med Danmarks Radio och Jyllands-posten.
– Allt som handlar om att människor får ett utrymme för att finansiera terror är stötande. Och det är stötande för allmänheten att det ska kunna fortgå, säger Anders Kassman, avdelningschef på Säkerhetspolisen.
Samtidigt säger Anders Kassman att han inte kan kommentera de specifika fall som Ekot granskat.

Det handlar om flera misstänkta terrorresenärer, uttalade sympatisörer till terrorgrupper, en tidigare misstänkt för terrorbrott, och personer som delar adress med tidigare terrordömda och IS-krigare.
Det är bland annat de här personerna som begår momsbedrägerierna i härvan. De har under fyra års tid lyckats lura Sverige på minst 90 miljoner i skatt och den danska staten på närmare 30 miljoner svenska kronor, enligt Ekots och Danmarks Radios kartläggning.

Det här ger en helt ny bild av hur extremister i Norden systematiskt lurar till sig stora summor pengar, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.
– Ja, de här bedrägerierna är mycket mer omfattande än vi visste om. Det är som att lyfta på en sten och hitta en helt ny värld. Och tyvärr är det så att myndigheterna inte har en helhetsbild på det här, säger han.
I Sverige har det framförallt handlat om företag som säljer mobiltelefoner. Genom en kedja av transaktioner lurar de staten på momsen. Några av de här bedrägerierna har bland annat Dagens Nyheter och Göteborgsposten tidigare rapporterat om. De har också kunnat visa att några inblandade har kopplingar till våldsbejakande islamism.

Genom att följa spåren kan Ekot nu tillsammans med Danmarks Radio och Jyllandsposten visa att samma bolag, adresser, bulvaner och andra bolagsföreträdare återkommer i upprepade bedrägerier som kan kopplas ihop.
Det handlar alltså om över 100 miljoner som den svenska och danska staten lurats på, i momsbedrägerier med exempelvis elektronik, kyckling och godis.

 Stora summor förs också oförklarat över från ett av de danska företagen till ett av de svenska, innan bägge företagen sätts i konkurs. Flera av de danska fallen utreds just nu, i de svenska fallen finns fällande domar för skattebrott.
– Man får intrycket av att de kan hålla på så här, och det är skattebetalarnas pengar som försvinner. Att det kan fortsätta, jag saknar ord, säger Magnus Ranstorp.
***

Det handlar om jihadistkretsen kring den salafistiska Bellevuemoskéen i Göteborg. Här finner man t ex den ökände hatpredikanten Anas Khalifa, terrordömde Mirsad Bektasevic och storbedragaren Mohammed al-Kotrani.

Det finns en uppsjö av information på Flashbacks islamisttråd. Tyvärr
håller den på att bli så stor att den är helt oöverskådlig...
Men den är bra att använda till att namnsöka nyckelpersoner i de svenska jihadistkretsarna. 
 
Se också ett varningsord i Avpixlat till alla oss som betalar moms....